Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona on pahentanut Espoon sairaalan henkilöstöpulaa entisestään, ja  samaan aikaan koronapotilaille tarvittaisiin lisää paikkoja – "Tässä yhtälössä on mahdotonta tehdä kaikkea"

Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden kasvava määrä ja henkilökunnan sairastumiset ja karanteenit uhkaavat Espoon sairaalan kantokykyä.

Sairaalan koronapotilaspaikkoja pitää lisätä, jotta kaikki potilaat saadaan hoidettua, sanoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Tilannetta hankaloittavat sairaalan henkilökunnan koronatartunnat ja -karanteenit. Keskiviikkona koronan vuoksi poissa töistä oli parisenkymmentä Espoon sairaalassa työskentelevää. Lisäksi koronakaranteenit vievät jatkuvasti henkilöstöä.

– Omikron kuormittaa suhteessa enemmän perusterveydenhuollon sairaaloita kuin Husin sairaaloita, Paananen sanoo.

– Varaudumme niin, että kaikki potilaat saadaan hoidetuksi.

Espoon sairaalassa hoidettiin keskiviikkona kahtakymmentä koronapotilasta. Määrän uskotaan olevan kasvussa.

Espoon sairaalaan pyritään parhaillaan löytämään korvaavaa henkilökuntaa muualta kaupungin terveydenhoidosta.

Tilanne ei kuitenkaan ole helppo, sillä koronatartunnat ja -karanteenit ovat kurittaneet muitakin kaupungin toiminnan kannalta kriittisiä yksiköitä, kuten terveysasemia. Näidenkin henkilökunnassa on kymmeniä koronaan sairastuneita ja karanteeniin asetettuja.

– Koronarokottaminen syö voimavarojamme, samoin Espoon sairaalan koronapotilaiden hoito. Samaan aikaan kaikkia toimintoja vaivaavat sairauspoissaolot ja karanteenit, Paananen summaa.

– Tässä yhtälössä on mahdotonta tehdä kaikkea. Henkilöstö pitää saada rokottamaan ja hoitamaan koronaan sairastuneita.

Paananen kertoo, ettei terveydenhuollon muita toimintoja olla "suoranaisesti sulkemassa", mutta kiireettömän hoidon tarjoaminen on jo hidastunut ja hidastuu edelleen.

Espoon terveysasemilla keskitytään nyt lähinnä kiireelliseen hoitoon. Kiireettömään hoitoon pääsyssä on viiveitä.

– Olemme joutuneet perumaan yksittäisiä neuvola-aikoja ja aikoja kiireettömään hoitoon. Puhelinpalvelu on ruuhkautunut, mutta terveysasemapäivystys ei merkittävästi.

Espoon sairaalassa on kärsitty henkilöstöpulasta viime kesästä lähtien.

Länsiväylä uutisoi lokakuussa (LV 26.10.2021), että Espoon sairaalan potilaskierto on hidastunut ja potilaspaikkoja on jouduttu jättämään tyhjilleen, koska sairaalaan ei ole saatu rekrytoitua tarpeeksi henkilökuntaa.

Espoon terveyden ja hyvinvoinnin lautakunta pyysi asiasta selvitystä Espoon vanhuspalveluilta.

Espoon sairaala on ikäihmisten hoitoon ja kuntouttamiseen keskittyvä sairaala.