Kasvoi ilmiöksi alkutalvella: Haamusoittelijat häiriköivät asukkaita Etelä-Espoossa – puutarhoista viedään tavaraa

Häiriköinti: Tihutyöt piinaavat muun muassa Kaitaalla, Hyljelahdessa ja Hannusjärvellä.

Espoo

Nuorten tekemät tihutyöt ja häiriköinti ovat rassanneet asukkaita Kaitaalla, Hyljelahdessa, Hannusjärvellä ja Iivisniemessä syksyn ja alkutalven ajan.

Länsiväylän lukijan mukaan tihutöitä tehdään jo arkipäivisinkin. Bussipysäkkien laseja ja autojen sivulaseja rikotaan. Talojen pihoilta viedään puutarhatavaroita ja polkupyöriä, ja niitä löytyy alueelta heiteltynä ympäriinsä.

Asukkaat ovat kirjoittaneet havainnoistaan muun muassa alueen omiin Facebook-ryhmiin. Lukija hämmästelee, miksei tekijöitä saada kuriin.

Asukkaat ovat lukijan mukaan miettineet turvakameroiden hankintaa ja naapurivahti-toiminnan perustamista.

He ovat ilmoittaneet häirinnästä myös alueen kouluihin ja poliisille.

Vanhempia tilaisuudessa oli paikalla vain kourallinen.

– Silti mitään ei ole tapahtunut, eikä syyllisiä saada kiinni. Epäilyksiä tekijöistä on, mutta nimiä ei. Todennäköisesti kyseessä on yläkouluikäiset nuoret.

Asukkaat ovat saaneet osakseen muun muassa huutelua ja nimittelyä.

– Pahoinpitelyjä ei sentään vielä ole tapahtunut, mutta onko se vain ajan kysymys, että jotain isompaa sattuu, Kaitaalla asuva asukas pohtii.

Tyypillistä on myös ovikellojen soittelu häirintämielessä.

Lukija hämmästelee myös sitä, että materiaaliset vahingot bussipysäkkien ja autojen turmelusta ovat yhteiskunnalle varmasti isot.

Tuhopoltoiltakaan ei ole vältytty. Hannusmetsässä oli lukijan mukaan vaarallinen metsäpalo muutama vuosi sitten.

– Toisella kerralla poltettiin jo asutusalueen reunimmainen autio kesämökki

Hannusmetsän ja Rullavuoren vehreä alue on omiaan houkuttelemaan nuoria viettämään aikaansa.

– Sitten kotiin bussilla mennessä hajotetaan paikkoja. Onko takana alkoholi, huumeet, liuottimet vai muu?

Vastaavanlaisia ongelmia on esiintynyt Saunalahdessa, jonne kerääntyi syksyllä Länsiväylän tietojen mukaan nuoria Nöykkiötä ja lähialueita myöten – jopa Kirkkonummelta ja Siuntiosta asti.

Erimuotoiseen häirintään hermostuneet asukkaat järjestivät taannoin keskustelutilaisuuden, jossa oli paikallisen koulun rehtori, lähikaupan edustaja, nuorisotyöntekijöitä ja poliisi. Vanhempia tilaisuudessa oli paikalla vain kourallinen.

Keskustelun perusteella välit nuorten ja paikallisten asukkaiden kesken vaikuttavat tulehtuneelta. Ongelma keskittyy parinkymmenen nuoren joukkoon, joka on tiedossa viranomaisilla.

Poliisi ohjeisti paikalla olleita näin: havainnoista voi tehdä ilmoituksen suoraan poliisille. Myös videon voi lähettää suoraan poliisille.

Facebook-ryhmissä videoita ei pidä jakaa.

Länsiväylän saaman tiedon mukaan alueen asukkailta on kysytty kirjallisesti, ovatko he kokeneet nuorten toiminnan haitalliseksi.

Poliisi

Läsnäolon ei tarvitse olla katupartiointia

Komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista sanoo, että nuorten häiriökäyttäytymistä ilmenee vaihtelevasti eri puolilla Espoota.

Viime aikoina poliisi on saanut tavallista enemmän yhteydenottoja Etelä- ja Lounais-Espoon kaupunginosista.

– Osa näistä häiriökäyttäytymiseen ja ilkivaltaankin syyllistyneistä nuorista ja lapsista on alueella tavattu ja heidän toimintaansa puututtu. Luonnollisesti häiriöt aiheuttavat joskus tunteikastakin keskustelua muun muassa kaupunginosakeskustelupalstoilla.

Häiriköintiä voi osaltaan aikuisten läsnäolon vähentyminen julkisilla paikoilla korona-aikana. Väänäsen mukaan on hyvä, jos aikuiset täyttävät julkisia tiloja jollain järkevällä ajanvietteellä.

Varsinaista katupartiointia, jota erikseen korostetaan puheilla ja käytöksellä, hän ei kannata.

– Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen on lähtökohtaisesti poliisin tehtävä.

Yleisesti ottaen vuosi 2021 jää Väänäselle mieleen nuorten lisääntyneestä väkivallasta. Poliisin näkökulmasta yhä useammalla nuorella on ollut vaikeuksia käsittää väkivallan seurauksia toisille.

Länsi-Uudenmaan poliisissa viime vuonna aloitetussa nuorisorikostutkintakokeilussa nuorten alkavaan rikoskierteeseen on päästy kiinni entistä aiemmin. Samalla tilastoista on paljastunut, että väkivaltarikokset ovat yllättävän yleisiä.

– Yleisimpien alle 18-vuotiaiden rikosten joukossa on yllättävän paljon väkivaltaan liittyviä rikosnimikkeitä kuten pahoinpitely, lievä pahoinpitely ja laiton uhkaus. Vain näpistyksiä on enemmän kuin pahoinpitelyrikoksia, ja pahoinpitelyjä on esimerkiksi enemmän kuin liikenneturvallisuuden vaarantamisia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut