Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisessa keilahallissa käy säännöllisesti herrasmies, joka nähtiin jo paikan avauskisassa 1967 – omistaja Jari Ratia tietää, miksi trendilajitkaan eivät olet syrjäyttäneet keilailua

Vaikka suomalaisille on tullut viime vuosina huimasti lisää lajivalikoimaa kuntoliikuntaan, on keilailu säilyttänyt suosionsa erilaisten trendien puristuksessa.

Suomeen jo 1920-luvulla alunperin tullut laji ei välttämättä tarjoa hikiliikuntaa, mutta tunnin keilaus käy monelle ylläpitävästä kuntoilumuodosta.

– Keilailu tarjoaa nopeasti onnistumisia ja mukavia elämyksiä. Keilailu sopii lapsesta vaariin, Tapiolan keilahallin omistaja Jari Ratia selittää lajin suosiota.

– Keilausta harrastetaan yhtenä lajina muiden joukossa. Yleisesti ihmiset liikkuvat monipuolisesti harrastaen useita lajeja. Keilaus tarjoaa liikkuvuutta ja parantaa käsikoordinaatiota, hän lisää.

Ratian mukaan keilailun ehdoton valtti on myös sen tarjoama sosiaalisuus. Kisaillessa kavereiden kanssa voi jutella niitä näitä, eikä tarvitse koko ajan tuijottaa tulostaulua.

Iloa voi tuntea vaikkapa toisen hyvästä suorituksesta.

Ratia on keilannut kilpaa puoliammattilaisena 2000-luvun alusta kymmenisen vuotta. Hänen mukaansa huipputasolla keilailu on yksilöurheilua, mutta muuten laji on erittäin yhteisöllinen.

Lisäksi lajin aloituskynnys on matala.

Espoossa on tällä hetkellä vain kaksi keilarataa. Tapiolan Keilahallin lisäksi Espoon Sellon BowlCircuksessa voi tutustua keilaukseen.

Tapiolan rata on vuodesta 1967 alkaen ollut samalla paikalla.

– Meillä käy edelleen yksi herrasmies, joka oli kilpailemassa hallin avajaiskilpailussa. Hän sanoo, että jos paikka menee joskus kiinni, hänet pitää kutsua paikalle jäähyväiskilpailuun, Ratia nauraa.

Keilailu on aina ollut myös suosittua työpaikkaliikuntaa. Yritysten liikuntakerhot ovat nyttemmin kärsineet inflaatiosta, mutta seurat ja keilahallit järjestävät erilaisille kohderyhmille matalan kynnyksen mahdollisuuksia keilata.

Syntymäpäiväkeilaukset ja erilaiset yritysten virkistyspäivät tuovat taattua tulovirtaa halliyrittäjille.

– Me ylläpidämme Tapiola-liigaa, johon jokainen halukas voi osallistua. Osallistumiseen tarvitsee vain parin, jonka kanssa liigaan. Kilpailuja järjestetään joka toinen maanantai, Ratia kuvailee suosittua harrastajasarjaa.

Ratia uskoo, että keilailu säilyttää suosionsa vielä pitkään. Laji on helppo aloittaa, se ei ole kovin kallis ja se tarjoaa kivaa tekemistä mukavan porukan kanssa.

Tapiolan Keilahallissa vierailee vuosittain noin 50 000 asiakasta.

Viikonlopun starttikurssi voi olla yksi mahdollisuus sukeltaa lajin saloihin. Alkeiskurssilla käydään muun muassa heittämisen tekniikoita läpi.

– Alkuinvestointi harrastukseen tuskin on monenkaan kukkarolle ylitsepääsemätön. Alkuun hallista saa pallot ja kengät vuokrattua, vasta myöhemmin voi investoida omaan palloon, Ratia sanoo.