Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkka jopa 4 e/h keskimääräistä parempi – kotimainen pk-yritys 10-kertaisti henkilöstönsä korona-aikana, ala kasvaa nyt vauhdilla

Talous: Korona-aika on tuonut kasvua kotisiivousyrityksille.

Kotisiivoukset ovat kasvattaneet suosiotaan korona-aikana. Kotova-siivousyrityksen yrittäjä Kalle Hämäläinen kertoo yrityksellä olevan yli 300 vakioasiakasta Uudellamaalla, pääasiassa pääkaupunkiseudulla.

– Laitoimme yrityksen pystyyn vajaa vuosi ennen kuin korona tuli Suomeen. Maaliskuussa 2020 meillä oli noin 30 asiakasta. Asiakasmäärä on kasvanut koko pandemian ajan, Hämäläinen kertoo.

Kun yritys aloitti, työntekijöitä oli kolme. Nyt työntekijöitä on noin 30. Hämäläisen mukaan 50–60-vuotiaat pariskunnat ovat tyypillisin kotisiivouksien asiakasryhmä.

– Lapset ovat muuttaneet pois kotoa, ja lainoja on saatu maksettua, hän kertoo.

Myös nuoret perheet satsaavat siivouspalveluihin.

– Perheet haluavat monesti lisää vapaa-aikaa ostamalla siivouspalvelun. Lisäksi vanhukset ovat iso asiakasryhmä, koska heillä toimintakyky voi olla rajoittunut. Yksinelävät nuoret ovat kasvava asiakasryhmä erityisesti Helsingin puolella, Hämäläinen selvittää.

Siivoojien arvostus on noussut vuosien varrella.

Susanna Saarela, yrittäjä

Hämäläinen tietää, että asiakkaat vaativat laadukasta siivousta erityisesti tautiaikoina.

– Korona-aikana on huomioitava esimerkiksi siivousjärjestys. Likaa ei myöskään saa levitellä huoneesta toiseen, vaan siivous on tehtävä huolellisesti vaihe kerrallaan, hän sanoo.

Hämäläinen sanoo siistijöiden tuntipalkan olevan yleisesti keskimärin 11–12 euroa tunnilta. Kotova maksaa työntekijöilleen 15 euroa tunnilta. Valtaosa työskentelee tuntityöntekijöinä.

– Me uskomme laatuun ja panostamme hyvään henkilökuntaan. Me emme ole asiakkaalle välttämättä halvin vaihtoehto, koska haluamme maksaa kohtuullisen korvauksen työntekijöillemme.

Yrittäjä Susanna Saarela Sannan Monipalvelu Oy:stä kokee korona-aikana yritystoiminnan jääneen kasvun puolelle. Saarelan yritys on toiminut kuuden vuoden ajan pääkaupunkiseudun lähikunnissa.

– Uusia asiakkaita on tullut muun muassa etätyöläisistä, jotka haluavat taukoa kotitöistä, kun jo töitä tehdään kotona, Saarela sanoo.

Saarelan mukaan omaiset ovat ottaneet joissain tapauksissa ikäihmisten kotien siivousvastuun suojellakseen läheisiään.

– Ikäihmiset ovat kuitenkin edelleen meillä suuri asiakasryhmä, hän kertoo.

Yrityksessä työskentelee kaksi täysiaikaista ja 3–4 osa-aikaista työntekijää. Saarela sanoo, että keikkalaisia on ajoittain vaikea saada. Yritys maksaa keikkalaisille noin 13 euron tuntipalkkaa.

– Siivoojien arvostus on noussut vuosien varrella, josta olen todella iloinen. Olen itse työskennellyt siivoojana pitkään ja haluan, että työstä saa asiallisen korvauksen.

Keradur Service Oy:n toimitusjohtaja Jussi Rautavirta sanoo asiakasmäärän kasvaneen tasaisesti läpi korona-ajan. Rautavirran mukaan yrityksen noin 300 kotisiivousasiakkaasta suurin osa on lapsiperheitä. Yrityksen kotikenttä on pääkaupunkiseutu, mutta se toimii myös laajemmin.

Pandemia on tuonut myös haasteita alalle. Rautavirran mukaan karanteenit ja taudit ovat saattaneet pidentää vakioasiakkaiden siivousvälejä runsaastikin.

Rautavirta uskoo kotitalousvähennyksen kannustavan entisestään uusia asiakkaita siivouspalveluiden ostoon.