Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perheenäiti ihmeissään: Kodin lähellä 4 päiväkotia, mutta 1,5- ja 2,5-vuotiaat lapset eivät niihin mahdu – ajaa päivittäin 20 kilometriä ja maksaa 60 euroa ylimääräistä kuussa

Hoitopaikka: Espoon lähistöllä Pähkinärinteessä asuva vantaalaisperhe kuskaa lapsia Kivistöön asti.

Riittämätön päiväkotitilanne Länsi-Vantaalla Espoon naapurissa turhauttaa perheitä. Moni vantaalaisperhe ei toiveestaan huolimatta ole saanut lastaan kotia lähimpänä sijaitsevaan päiväkotiin.

Pähkinärinteessä perheensä kanssa asuva Minta Paajamaa kuljettaa lapsiaan Kivistöön asti hoitoon. Perheen 1,5- ja 2,5-vuotiaiden sisarusten päiväkotitaival alkoi syksyn alussa.

Päivähoitohakemus oli jätetty keväällä. Perheen kodin lähellä, kävelymatkan päässä, on useita päiväkoteja. Näistä mistään ei löytynyt paikkoja. Paajamaa tietää, että moni perhe on jäänyt alueella ilman lähipäiväkotipaikkaa.

– Pähkinärinteessä on neljä päiväkotia ja yksi perhepäiväkoti sekä Hämevaarassa on yksi päiväkoti. Näistä meille olisi kelvannut mikä vaan. Myös Vapaalassa ja Hämeenkylässä on päiväkoteja, jotka olisivat olleet vielä melko lähellä meitä, lyhyt ajomatka, Paajamaa kertoo Länsiväylän sisarlehti Vantaan Sanomille.

Kaupunki tarjosi perheelle päiväkotipaikkoja Myyrmäestä ja Kivistöstä. Perhe päätyi Kivistöön yksityiseen päiväkotiin.

– Kuljetan lapsia autolla, koska bussimatka suuntaansa kestää 45 minuuttia eli koko reissu olisi noin kaksi tuntia. Kuljetus on minun vastuullani, koska miehelläni ei ole ajokorttia. Päiväkoti ei edes osu työmatkani varrelle, vaan lähden aivan toiseen suuntaan, Paajamaa kertoo Vantaan Sanomille.

Päivähoitotilanne on tällä alueella järkyttävä.

Minta Paajamaa

Matkaa tulee kymmenisen kilometriä.

Kuljettamiseen kuluvan ajan ja kustannusten lisäksi perhe maksaa yksityisestä päivähoidosta 60 euroa kuussa enemmän kuin kunnallisessa päivähoidossa.

– Tämä päivähoitotilanne on tällä alueella järkyttävä.

Perheelle on tarjottu syksyn aikana myös väliaikaista paikkaa Myyrmäestä.

– Olemme valmiit siirtymään lähipäiväkotiin, mutta en halua pompotella lapsia väliaikaiseen paikkaan, hän sanoo.

Vantaan varhaiskasvatuksen johtajan Mikko Mäkelän mukaan Länsi-Vantaan tilanne johtuu ennen kaikkea siitä, että Vapaalan päiväkodin toinen rakennus jouduttiin yllättäen poistamaan käytöstä sisäilmaongelmien takia. Lisäksi alueelle suunniteltu yksityinen päiväkoti on viivästynyt.

– Mutta tähän on ensi syksynä tulossa parannus, kun uusi paviljonkipäiväkoti valmistuu, Mäkelä kertoo.

Mäkelä sanoo, että Pähkinärinteen lisäksi Nikinmäen alueella päiväkodit ovat täynnä. Mäkelän mukaan kaikille lapsille on kuitenkin löytynyt päivähoitopaikka, vaikka ykköstoivetta ei olisi pystyttykään toteuttamaan.

Vantaalla ei Mäkelän mukaan tällä hetkellä tilastoida lainkaan, kuinka moni on hakenut ykköstoiveenaan kotia lähimpänä sijaitsevaan päiväkotiin.

– Tietojärjestelmän muutoksen vuoksi tietoa ei ole tällä hetkellä saatavilla, Mäkelä sanoo.

Kaupungilla ei ole myöskään tilastoja siitä, kuinka moni lapsi odottaa tällä hetkellä siirtoa lähipäiväkotiin. Ajantasaista tietoa siitä, mitkä päiväkodit ovat tällä hetkellä täynnä, ei kaupungilla ole myöskään antaa. Mäkelä kuitenkin arvioi kymmenien perheiden jääneen vaille paikkaa kotia lähimpänä sijaitsevasta päiväkodista.

– Ymmärrän perheen harmin, jos lähipäiväkoti näkyy ikkunasta, eikä siihen pääse. Vantaalla etäisyydet eivät kuitenkaan muodostu kohtuuttomiksi, vaan päiväkoti löydetään useimmiten vähintään parin kolmen kilometrin päästä, Mäkelä sanoo.

Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Kati Timo huomauttaa, että kaikki perheet eivät halua ensisijaisena toiveenaan kotia lähimpänä sijaitsevaan päiväkotiin.

– Monella toki lähin päiväkoti on toiveena, hän toteaa.

Tämän jutun julkaisi aiemmin Vantaan Sanomat.