Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet molekyylin, joka näyttää suojaavan tehokkaasti koronavirustartunnalta jopa kahdeksan tunnin ajan.
"Biologiseksi maskiksikin" kutsuttu aine on nenäsuihke, joka alkaa vaikuttaa välittömästi.
– Eläinkokeissa nenään annosteltu TriSb92 suojasi tartunnalta sellaisessa altistustilanteessa, jossa kaikki suojaamattomat hiiret saivat tartunnan, kertoo tiedotteessa tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, tutkijatohtori Anna Mäkelä.
TriSb92-nimisen molekyylin teho perustuu piikkiproteiinin toiminnan estämiseen.
– Kun tämä TriSb92-molekyylin estovaikutus kohdennetaan koronaviruksen piikkiproteiinissa sellaiseen kohtaan, joka on eri virusmuunnoksille yhteinen, voidaan tehokkaasti ehkäistä kaikkien tunnettujen virusmuunnosten, myös omikronin, kyky aiheuttaa infektio.
Mallinnustutkimuksissa molekyylillä on voitu ehkäistä myös 2000-luvun alun SARS-viruksen leviäminen. Tutkijat olettavatkin, että sille ovat herkkiä myös mahdolliset tulevat kokonaan uudetkin koronavirukset, jotka voisivat aiheuttaa pandemiariskiä.
Tutkimustulokset on julkaistu vielä vertaisarvioimattomassa raportissa.
Tutkijat korostavat, että suihke ei ole vaihtoehto rokotuksille, vaan täydentävät suojaa esimerkiksi niillä, joiden immuunijärjestelmä ei riittävästi reagoi rokotteisiin.
– Toisaalta tiedämme, että uudet virusmuunnokset, varsinkin omikron, voivat huolestuttavan hyvin väistää tehokastakin rokotevastetta. TriSb92 voisi olla hyödyllinen syystä tai toisesta puutteellisen rokotesuojan omaaville ennen kaikenlaista sosiaalista kanssakäymistä. Siitä voisi olla epidemiatilanteesta riippuen hyötyä myös täysin rokotetuille henkilöille ennen mahdollisia korkeamman altistumisriskin tilanteita, arvioi tiedotteessa professori Kalle Saksela.
Saksela on mukana kehittämässä kotimaista nenään annosteltavaa koronavirusrokotetta, jonka odotetaan etenevän ihmiskokeisiin keväällä.