Lieväoireisia riskiryhmiin kuulumattomia kehotetaan olemaan hakeutumatta koronaviruksen laboratoriotestiin.
Terveydenhuollon testauskapasiteetti suunnataan jatkossa lääketieteellisin perustein testiä tarvitseville sekä terveydenhuollon yksiköihin ja hoivalaitoksiin.
Espoo luopuu myös valtaosasta karanteenin asettamisesta. Viranomaisjäljitystä tehdään enää vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.
Esimerkiksi perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.
– Kun ilmaantuvuus on näin korkea eikä laaja tartunnanjäljitys ole enää mielekästä, on kotitestaaminen, itsensä eristäminen sekä kontaktien ja altistuneiden tiedottaminen omaehtoisesti nyt tärkeää, sanoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.
Altistuneille suositellaan kontaktien välttämistä.
Tartunnan saaneiden samassa taloudessa asuville ja muille vastaaville lähikontakteille ei ole enää mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa eikä asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.
Uudet käytännöt otetaan asteittain käyttöön 10. tammikuuta alkaen Espoon lisäksi Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Tuusulassa ja Vantaalla.
Perjantaina espoolaisilla kirjattiin 725, lauantaina 456 ja sunnuntaina 658 uutta koronavirustartuntaa.
Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Espoossa jo 2 554 kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohden.
Tautia on kuitenkin liikkeellä enemmän, sillä kaikkia oireisia ei pystytä testaamaan ja koronan voi sairastaa myös oireettomasti.