Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laskelma povaa hurjaa vaalitaistelua: Neljä puoluetta vain 3,5 prosenttiyksikön sisällä, yksi karkaa muilta – näin piirijohtajat kommentoivat

Kokoomus jyrää ennakkoarvioiden mukaan selvään voittoon aluevaaleissa Länsi-Uudenmaan, käy ilmi Svenska Ylen laskelmasta.

Viime kuntavaalien tulosten pohjalta tehdyn laskelman mukaan kokoomus saisi 23. tammikuuta pidettävissä aluevaaleissa noin 29 prosentin kannatuksen.

Vihreille ja SDP:lle laskelma lupaa noin 15 prosentin, RKP:lle noin 12,5 prosentin ja perussuomalaisille noin 11,5 prosentin kannatusta.

Vasemmistoliiton ja keskustan kannatus on laskelman mukaan 4 prosenttia ja kristillisdemokraattien 3,5 prosenttia. Liike Nyt on saamassa 2 prosentin kannatuksen, ja muiden puolueiden ja listojen osuus olisi noin 3,5 posenttia.

Puolueiden piirijohdon edustajat arvioivat, että Ylen laskema on suuntaa antava. Lopullisen tuloksen ratkaisee ennen muuta se, miten suureksi – tai pieneksi – äänestysaktiivisuus muodostuu.

– Tulokseen vaikuttaa ehdokasasettelun onnistuminen sekä se, miten järkevästi ja toisaalta luovasti puolueet kykenevät kampanjoimaan, arvioi kokoomuksen Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Janne Pesonen.

Pesosen mukaan kokoomuksen omissa mittauksissa puolueen kaula muihin on ollut jopa Ylen laskelmaa suurempi. Kakkossijalle Pesonen veikkaa lopputuloksissa SDP:tä.

– Ja takana tulevat pienellä marginaalilla vihreät, RKP ja PS.

SDP:n piiripuheenjohtaja Joona Räsänen sanoo, että demareiden tavoitteena on kakkossija.

Räsäsen mukaan SDP on saanut listoille sote-alan osaajia. Ratkaisevaa Räsäsen mukaan on, miten puolueet saavat kannattajansa liikkeelle etenkin Espoossa, jossa asuu 60 prosenttia äänestäjistä.

Kakkossijaa Länsi-Uudellamaalla tavoittelee myös RKP, sanoo puolueen Uudenmaanpiirin vt. toiminnanjohtaja Jenny Vilen.

– Luotamme siihen, että meillä on kaikki edellytykset nousta toiseksi suurimmaksi.

Valtakunnallisesti RKP on pieni, mutta Länsi-Uudellamaalla sitä nostavat ruotsinkieliset äänestäjät Raaseporissa ja Kirkkonummella.

Toiminnanjohtaja Oskari Sundström Uudenmaan vihreistä sanoo, että vihreiden tavoitteena on kuntavaaleja vastaava tai sitä parempi tulos. Vihreiden etuna on puolueen vahvuus Espoossa.

– Teemme parhaamme, että oma tavoite toteutuu, Sundström sanoo veikkaamatta puolueiden välistä järjestystä.

Perussuomalaisten piiripuheenjohtajan Jari Immosen mukaan puolueen tavoitteena on saada mahdollisimman kattavasti valtuutettuja eri kunnista.

– On tärkeää, että aluevaltuustossa myös pienten kuntien ääni on edustettuna, Immonen painottaa.

Toisaalta perussuomalaisilla on ehdolla valtakunnallisesti tunnetuja nimiä.