Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Torikka kiinnostui Ranskasta jo varhaisteininä Keravalla – nyt hän hioo uusia projektejaan pienessä vuoristokylässä Espoon kaupungin apurahan turvin

Apuraha: Näyttelijä Timo Torikka sai Espoon kaupungin myöntämän työskentelyapurahan vuodeksi 2022. Sen turvin hän pureutuu uudenlaisiin projekteihin.

Näyttelijä Timo Torikka vastaa puhelimeen Ranskassa, pienessä vuoristokylässä lähellä Italian rajaa. Hän on ollut samalla seudulla useasti valmistelemassa omia projektejaan tai työskentelemässä näyttelijänä teatterissa.

– Tähän aikaan vuodesta Ranskaan houkuttelee valo, Torikka sanoo.

Tällä kertaa hän keskittyy Ranskassa suomentamaan ja dramatisoimaan Didier Eribonin ranskankielisen teoksen Retour à Reims, Paluu Reimsiin. Tämä projekti on yksi niistä asioista, joka toi hänelle Espoon kulttuurilautakunnan myöntämän vuoden 2022 työskentelyapurahan.

Timo Torikka on koko työuransa ajan työskennellyt freelancerina ja leipä on ollut pieninä palasina maailmalla. Kielitaitonsa ansiosta hän on saanut rooleja Ranskastakin.

Torikka kiinnostui Ranskasta jo varhaisteininä Keravalla. Paikallisessa elokuvakerhossa esitettiin muun muassa ranskalaisia uuden aallon elokuvia.

– Ajattelin, että olisi hienoa opetella tuo kieli. Lukiossa luin lyhyen ranskan ja sen jälkeen olen opiskellut kieltä koko aikuisikäni, Timo Torikka kertoo.

 Ranskassa on kiva tehdä kirjallisia hommia, koska täällä on työrauha.

Espoon kaupungin työskentelyapuraha tuo vuodeksi jatkuvuutta ja mahdollisuuden suunnitella omaa työtä pitkäjänteisemmin.

– Ranskassa on kiva tehdä kirjallisia hommia, koska täällä on työrauha. Arki on erilaista kuin kotona Suomessa. Olen ollut Ranskassa usein valmistautumassa myös näyttämörooleihini, Torikka kertoo.

Näytelmäksi dramatisoitavan Paluu Reimsiin -teoksen kantava teema on ihmisen identiteetti.

– Näytelmässä pohditaan, kuinka paljon ihmiseen vaikuttaa se, mistä hän on kotoisin ja millaisessa ympäristössä hän on lapsuutensa viettänyt. Espoossakin suurin osa on niitä, jotka ovat muuttaneet kaupunkiin jostain muualta.

Toinen apurahavuoden iso projekti on Espoossa nähdyn ja kevätkaudella Tampereen Työväen Teatterissa nähtävän Lehman Brothers -näytelmän muokkaaminen tunnin mittaiseksi koululaisversioksi. Osallistava esitys suunnataan pääosin lukioikäisille ja ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville.

Lehman-trilogia käsittelee kapitalistisen järjestelmän historiaa. Lehman Brothers -pankin romahdus vuonna 2008 laukaisi yhden historian merkittävimmistä finanssikriiseistä.

Torikka kertoo itsekin opiskelleensa makrotalouteen liittyviä asioita osana omaan rooliinsa valmistautumista.

– Talous koskettaa meitä kaikkia ja on hyvä ottaa selvää, miten sen lainalaisuudet toimivat. Taloudessa on useimmiten kyse ihmisten tekemistä päätöksistä ja arvovalinnoista.

Lehman-trilogia alkaa kiertää kouluissa viimeistään ensi syksynä. Se haastaa nuoret pohtimaan talouskysymyksiä laajemminkin.

Vuoden kolmatta projektia pitää Timo Torikan mukaan vielä työstää Espoon kulttuurin tulosyksikön kanssa.

– Hankkeen työnimi on Elävä äänikirja. Tavoitteena on järjestää kirjastoissa matalan kynnyksen tilaisuuksia, joissa puhutaan kirjoista.

– Tämä lähti siitä, että itseäni on pitkään kiinnostanut käyttää ammattitaitoani muillakin tavoilla kuin teatterin näyttämöllä. Apurahan turvin tällaisen kirjastoon liittyvän projektin toteuttaminen on mahdollista.

Sekä Paluu Reimsiin että Lehman-trilogian koululaisversio ovat projekteja, jotka nähdään tulevaisuudessa myös muualla Suomessa.

Vuonna 1982 teatteritaiteen maisteriksi valmistunut Timo Torikka on työskennellyt teattereissa, tv-sarjoissa ja elokuvissa 1980-luvulta alkaen. Hän on näytellyt useaan otteeseen myös Ranskassa ja Saksassa sekä tehnyt ääni- ja radiotöitä.