Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin kuuluisa poro on vasa, joka vaelsi pääkaupunkiin yksin 120 kilometrin päästä – Katso video: näin poroksi oletettu nyt voi

Helsingissä viime viikonloppuna seikkaillutja poroksi oletettu peura on puolivuotias vasa, kertoo Korkeasaaren Villieläinsairaala.

Vasa näyttää vaeltaneen pitkän matkan ilman lajitovereiden seuraa: yksinäinen peuranvasa nähtiin ensimmäisen kerran 27. joulukuuta Asikkalassa, 120 kilometrin päässä Helsingistä. Seuraava havainto tuli uudenvuodenpäivänä 70 kilometriä etelämmästä Mäntsälästä. Näköhavaintojen perusteella vasa jatkoi sen jälkeen Tuusulanjärven eteläpuolitse Vantaalle ja siitä Keskuspuistoa seuraillen Pohjois-Haagaan ja Länsi-Pasilaan.

Normaalisti peuranvasat kulkevat emänsä seurassa ensimmäisen talven. Emä suojelee vasaansa ja opettaa sen kaivamaan jäkälää lumen alta. Talvisin metsäpeurat ja porot liikkuvat laumoissa. Syys- ja kevätvaelluksillaan ne voivat kulkea kymmeniä kilometrejä vuorokaudessa. Urosvasat saattavat itsenäistyä jo talven aikana, mutta silloinkin ne liikkuvat lauman mukana, Villieläinsairaala kertoo..

Nyt vasa lepäilee Korkeasaaren Villieläinsairaalassa, missä se on saanut syödäkseen jäkälää ja odelmaheinää. Sen kunto on kohentunut, mutta selviäminen ei ole silti vielä varmaa.

– Pidämme vasasta hyvää huolta. Se tarvitsee nyt rauhaa ja lepoa, jotta sen voimat palautuvat. Ravintoa annetaan aluksi varovasti ja sitä lisätään vähitellen. Seuraamme vasan vointia tarkasti ainakin seuraavat pari viikkoa. Pitkäaikainen kova stressi voi aiheuttaa hirvieläimille stressimyopatian ja vakavia munuaisvaurioita voi ilmetä viiveellä, kertoo tiedotteessa Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa.

Vasa on Villieläinsairaalan mukaan nälkiintynyt.

Monen mielestä vasa on ilmiselvä poro, mutta se voi olla myös luonnonvarainen metsäpeura. Nuoresta ja nälkiintyneestä eläimestä lajinmääritys on vaikeaa. Dna-tulosten pitäisi valmistua lähiviikkoina.

Poro ja luonnonvarainen metsäpeura ovat molemmat peuran alalajeja.

– Jos vasa osoittautuu metsäpeuraksi, se olisi erittäin kiinnostava tieto. Olemme mukana MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, joka pyrkii vahvistamaan metsäpeurakantaa ja laajentamaan lajin esiintymisaluetta eteläiselle Suomenselälle. Mietimme vasan tulevaisuutta yhdessä hanketta koordinoivan Metsähallituksen ja Suomen riistakeskuksen kanssa, kun alalajista on saatu varmuus, kertoo tiedotteessa Korkeasaaren suojelujohtaja Nina Trontti.

Metsäpeura on harvinainen: niitä on koko maailmassa noin 4 500 yksilöä.