Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on helppoa! – Seurasimme Espoossa ennakkoäänestystä, joka käy kätevästi kuin hampurilaisen osto

Aluevaalit: Korona ei juuri pelottanut äänestäjiä viime kesän kuntavaaleissa. Aluevaaleissa on mahdollista äänestää ennakkoon vaikka omasta autosta.

Aluevaalien äänestysinto uhkaa jäädä matalaksi (LV 12.1.), mutta suurin syy siihen ei ole koronaepidemia.

Vaaliviranomaiset ovat tehneet tarkkaan harkittuja valmisteluita, joiden avulla jokainen halukas voi antaa äänensä mahdollisimman turvallisesti.

Koti- ja laitosäänestysten ohella Espoossa voi äänestää ennakkoon myös omasta autosta Otaniemen Dipolin juhlaovien edessä parkkipaikalla (Otakaari 24).

Kauniaisissa vastaava ulkoäänestyspiste on kaupungintalon luona (Thurmanin puistotie 3).

Espoon keskusvaalilautakunnan sihteeri Risto Pirkanniemi kertoo, että Dipolin ulkoilmaäänestys päätettiin järjestää lisäpalveluna, vaikka viime kesän kuntavaaleissa ilmeni, ettei korona juuri pelottanut äänestäjiä.

– Kuntavaaleissa meillä oli useita terveysturvallisia äänestyspaikkoja, mutta ne osoittautuivat kaikkein hiljaisemmiksi äänestyspaikoiksi.

Kyllä tämä on vähän 24/7-työtä tällä hetkellä.

Äänestäminen ulkoalueella toimii niin, että saavuttuaan paikalle äänestäjä soittaa tarvittaessa vaalivirkailijalle puhelimella. Numero on näkyvissä äänestyspaikan luona.

Tämän jälkeen äänestäjän luo saapuvat vaalivirkailijat.

Dipolin autoäänestyspisteellä voivat antaa ennakkoäänensä myös muut kuin espoolaiset. Ennakkoäänestyksessä äänestyspaikkaa ei ole sidottu omaan asuinalueeseen.

Keskiviikkona äänestyspaikalla kävi useita autoja Länsiväylän harjoittelijan ollessa paikalla kuvaamassa.

Pirkanniemi toivoo hyvää säätä, sillä se helpottaisi taivasalla tapahtuvaa toimitusta.

Dipolin autoäänestyspaikka on auki ennakkoäänestyspäivinä arkisin kello 12–14, lauantaina kello 10–12 ja sunnuntaina kello 12–14.

– Minkäänlaista konttia tai muita rakenteita Dipoliin ei tule. Äänestäjän ei tarvitse varata etukäteen äänestysaikaa, vaan paikalle voi tulla ilmoitettuna aikana, Pirkanniemi sanoo.

Tältä osin käytäntö vaihtelee kunnittain, sillä Kauniaisissa kehotetaan soittamaan etukäteen numeroon 050 354 0121.

Autoäänestys ei ole ennakkoäänestyksessä lakisääteinen, vaan kunnat voivat itse harkita sellaisten järjestämistä. Esimerkiksi Vantaalla vastaavaa mahdollisuutta ei ole. Espoossakin päätös siitä tehtiin juuri ennen ennakkoäänestyksen alkua.

Varsinaisena vaalipäivänä 23. tammikuuta ulkotiloissa voi äänestää kaikissa paikoissa.

Äänestämään pääsee, vaikka olisi viranomaisen määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, jos tartuntatautilääkärin päätös sen sallii.

Tämä hoituu käytännössä niin, että karanteenissa tai eristyksessä oleva saapuu oman äänestyspaikkansa ulkopuolelle kontakteja välttäen ja soittaa paikalla näkyvään numeroon. Sen jälkeen vaaliviranomaiset ja avustaja tulevat ulos toimittamaan äänestyksen.

Paikalle voi saapua autolla tai vaikka kävellen.

Koronaepidemia tuottaa vaaliviranomaisille paljon lisätyötä. Espoossa keskusvaalilautakunta on palkannut esimerkiksi 50 prosenttia enemmän työntekijöitä tavanomaiseen nähden.

– Puhutaan kymmenistä lisätyöntekijöistä. Kyllä tämä on vähän 24/7-työtä tällä hetkellä, Pirkanniemi kuvailee urakkaa.

Lisäksi vaalilautakunnat ja vaalitoimikunnat ovat varautuneet vaaleihin varahenkilöstöllä.

Mikäli korona pelottaa, kehottaa Pirkanniemi äänestämään varsinaisena vaalipäivänä.

– Silloin äänestys sujuu nopeasti ja itse toimitus vie vain joitakin sekunteja. Lisäksi äänestyspaikat ovat kouluilla tai muissa julkisissa paikoissa, eikä esimerkiksi kauppakeskuksissa, kuten ennakkoäänestyksessä paikoin on.

Ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona, ja monelle äänestyspaikalle muodostui jonoja.