Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Joutilaisuus on minulle esteettistä" – Laura Pajusen töissä ihmiset lepäävät, mutta nuori taiteilija pitää yllä kovaa näyttelytahtia, nyt on Galleria Aarnin vuoro

Kuvataide: Laura Pajunen saa inspiraationsa arjen ahdingosta.

Taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta keväällä 2019 valmistuneella kuvataiteilija Laura Pajusella on ollut hurja näyttelytahti. Viime vuonna hänellä oli seitsemän yksityisnäyttelyä. Nyt Pajusen maalauksia on esillä Galleria Aarnissa kauppakeskus Sellossa. Näyttely on saanut nimekseen Sunnuntaineuroosi.

Maalaussarja on saanut alkunsa taiteilijan omakohtaisista arjen tyhjyyden kokemuksista – sen sietämisestä, ymmärtämisestä ja ylittämisestä. Teoksissa käsitellään myös arjessa jaksamisen ja elämän mielekkyyden kokemisen kannalta merkittäviä arvoja: lepoa ja omaa aikaa.

Maalaukset ovat suuria öljyvärimaalauksia, joissa on realismia ja ripaus surrealismia.

– Esittävät teokset ovat minulle tärkeitä. Haen semirealistista ilmaisua, Pajunen sanoo.

Valokuvarealismi ei kuitenkaan kiinnosta häntä eikä myöskään pelkkä abstrakti ilmaisu. Pajunen tekee jotain siltä väliltä.

– Esitän ihmiset arkisissa kotioloissa ja passiivisessa olotilassa. Maalauksissa on usein mukana perheen lemmikki. Maalauksen hahmona on usein minä itse tai tuntemani henkilö.

Töitä on tehtävä paljon, jotta saa nimeä.

Maalatessaan Pajunen käyttää apuna valokuvia. Hän sanoo, ettei pysty työskentelemään, jos maalauksen henkilöä ei oikeasti ole olemassa. Hänellä pitää olla henkinen side maalattavaansa.

– Arki ja lepäävät, makaavat ihmiset ovat koko ajan olleet läsnä maalauksissani.

– Minuun vetoa kaikki vanhakin taide, jossa ihmiset ovat lepäävässä asennossa. Joutilaisuus on minulle esteettistä.

Laura Pajunen näkee, että hänellä on maalauksissaan tietty maneeri: Hahmoilla on yleensä silmät kiinni.

Sunnuntaineuroosi-teema, toisilla nimillä sunnuntaiahdistus tai sunnuntaimasis, on ollut läsnä aiemmissakin Laura Pajusen näyttelyissä.

Joutilaisuuden kuvaamisen lisäksi värit ovat Pajuselle tärkeitä.

– Pukeudun lähes aina mustaan, mutta maalatessa minulla on intohimoinen ja analyyttinen suhde väreihin.

Pajunen arvioi vahvan kiinnostuksen väreihin johtuvan siitä, että hänellä on kuvataideopettajan koulutus. Sitä työtä hän ei kuitenkaan ole tehnyt.

– Tutkin värejä ja sitä, miten niillä saa aikaan erilaisia nyansseja. Aloitan todella kirkkaista väreistä ja työstän kohti harmaata.

– Myös ronski siveltimenveto on tärkeä.

Tiivis näyttelytahti on ollut taiteilijalle itselleenkin yllätys.

– En odottanut, että niin monta näyttelyhakua menee läpi heti ensimmäisenä vuonna. Töitä on tehtävä paljon, jotta saa nimeä.

– Olen tehnyt vuoden aikana noin 40 residenssi-, näyttely- ja apurahahakemusta. Hakemusten tekeminen on melkeinpä toinen työ, Laura Pajunen sanoo.

Viime vuosi huipentui galleriaresidenssiin ja Jouten-näyttelyyn Galleria Pleikussa Berliinissä.

Työtahti on ollut niin kova, että koronapandemia on melkein päässyt unohtumaan.

– Minulla on hieno vuosi takana, koska olen myös saanut myytyä teoksia. Viime vuonna pystyin pitämään näyttelyavajaiset vain yhdessä näyttelyssä, joten siltä osin kokemukset jäivät vajavaisiksi.

Laura Pajunen (s. 1992, Ylöjärvi) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän opiskelee parhaillaan tekstiilisuunnittelua Metropolia Ammattikorkeakoulussa.

Laura Pajunen on Helsingin taiteilijaseuran täysjäsen, vuodesta 2021 taidemaalariliiton kokelasjäsen sekä Ornamon ja Texo ry:n opiskelijajäsen.

Galleria Aarnissa on samaan aikaan Saila Saranpään Moments – hetkiä -näyttely ja Päivi Kukkasniemen Hyvää huomenta maailma -näyttely.