Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Onni on rakkautta ja luottamusta tulevaan" – Päivi Kukkasniemi jakaa mieluummin hyviä hetkiä kuin ahdistusta

Kuvataiteilija Päivi Kukkasniemi vangitsee maalauksiinsa ohikiitäviä hetkiä tavallisesta arjesta ja siihen liittyvästä onnesta.

Hänen maalaustensa värit Hyvää huomenta maailma! -näyttelyssä ovat makeita kuin vaahtokarkit tai jäätelö.

– Olen aina maalannut päiväkirjamaisesti. Näyttelyn maalaukset ovat viime syksyltä. Se oli minulle hyvää aikaa, koska sain Taikelta apurahan, sain vuokrattua viihtyisän työhuoneen, pääsin käymään Rhodoksella ja pojalla oli hyvä olla koulussa, taiteilija kertoo.

Arki ja värit vaikuttavat taiteilijaan kaiken aikaa voimakkaasti. Silloin kun marsu kesällä sairasteli, Kukkasniemi vaihtoi värit hiileen ja lopputulos oli mustavalkoista.

– Jos minulla on työhuoneella esillä tummia maalauksia, en saa mitään aikaan. Värit vaikuttavat niin voimakkaasti mielialaan.

Kukkasniemi sanoo haluavansa jakaa mieluummin onnellisia hetkiä kuin ahdistuneita ja surullisia tunteita.

– Maalaan toki kaikkea, koska minulla on tarve maalata kaikkea.

Myös vuodenajat vaikuttavat vahvasti Kukkasniemeen. Jos hän pystyy lähtemään talvella ulkomaille, hänen maalaustensa värit eivät muutu tummiksi. Muutoin työt ovat marraskuusta tammikuuhun harmaan sävyisiä.

– Eivät värit aina ole seurausta vuodenajasta. Joskus joulukuussa maalauksiin saattaa tulla kirkkaan keltaista, Kukkasniemi huomauttaa.

Ne onnen tunteet, joita Päivi Kukkasniemi vangitsee maalauksiinsa, tulevat ihan tavallisesta arjesta.

– Onni on työhuoneen ikkunasta tulviva auringonpaiste. Onni on kiitollisuutta. Onni on luottamusta tulevaan. Onni on armeliaisuutta itseä ja muita kohtaan. Onni on rakkautta. Onni on metsä, joka täyttää mielen syvällä rauhallaan. Onni on nyt, Kukkasniemi määrittelee.

Hän maalaa akryyliväreillä mdf-levylle ja hän antaa tunteiden, viettien, kehon ja sattumien ohjata tekemistä. Teokset syntyvät suunnittelematta tässä hetkessä. Joskus vesi ja sen muodostamat pienet lätäköt ottavat maalarin roolin, kun taiteilija pesee värisotkuja pois.

Kukkasniemi on Helsingin Taiteilijaseuran ja Taidemaalariliiton jäsen. Hän on maalannut useita yksityisnäyttelyitä, sekä osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Tällä hetkellä hänen maalauksiaan on myös Brasiliassa Bela Biennaalissa. Kukkasniemen maalauksia on useissa yksityiskokoelmissa.

Kukkasniemen Hyvää huomenta maailma! jatkuu Galleria Aarnissa 30. tammikuuta asti.

Galleriassa on samaan aikaan myös Laura Pajusen Sunnuntaineuroosi-niminen näyttely ja Saila Saranpää Moments – hetkiä -näyttely.

Galleria Aarni toimii kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa. Avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16.