Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oman pojan hankalat iho-oireet saivat Merylinin tekemään saippuaa isoäidin resepteillä – yritys valtaa nyt markkinoita Suomessa

Vuonna 2020 Virossa järjestettiin Meri alkab siit -kampanja. Sen tavoitteena oli muistuttaa ihmisiä siitä, että yksi Itämerta likaavista asioista ovat tupakantumpit. Ne kulkeutuvat sadevesikaivoista veden mukana meriin, eivätkä suinkaan jää jätevedenpuhdistamoiden haaviin, kuten monet luulevat.

Pelkästään Virossa heitetään vuosittain kaduille miljardi tupakantumppia. Kampanja muistutti ihmisiä siitä, kuinka pienillä teoilla, kuten tupakantumpin heittämisellä roskiin eikä sadevesikaivoon, yksikin ihminen voi vaikuttaa Itämeren hyvinvointiin.

Samanlainen ajatus on virolaisella luontoystävällisiä pesu- ja puhdistusaineita valmistavalla Mulieresilla. Perheyritys haluaa ihmisten ymmärtävän, miten suuri merkitys käyttämiemme pesu- ja puhdistusaineiden kemikaalikuormalla on luonnolle ja miten paljon pienempi luontoon päätyvä kemikaalikuorma olisi, jos käyttäisimme luontoystävällisiä pesuaineita.

Vuonna 2016 perustettu Mulieres sai kuitenkin alkunsa paljon käytännönläheisemmästä syystä. Yrityksen perustaja Merylin Rüütli on neljän lapsen äiti, joka heräsi kemikaaliongelmaan herkkäihoisen poikansa myötä.

– Poikani oli todella herkkäihoinen, eikä sietänyt edes herkkäihoisille suunnattuja sensitive-pesuaineita. Niistäkin hänen ihonsa alkoi punoittaa ja kutista. Ryhdyin etsimään vaihtoehtoja kaupan pesuaineille ja lopulta päädyin testaamaan isoäitini vanhoja saippuareseptejä, Merylin Rüütli kertoo.

Pari ensimmäistä vuotta Merylin keitteli saippuoita ja pesuaineita omassa keittiössään vain oman perheen tarpeisiin, mutta pian niitä saivat käyttöönsä myös sukulaiset ja ystävät.

– Luontoystävällisten pesuaineidemme pohjana käytetään itse valmistamaamme oliiviöljysaippuaa. Käytämme ainoastaan luomu- ja elintarvikelaatuisia raaka-aineita, kuten extra virgin -oliiviöljyä.

Merylin kertoo yrityksen alkutaipaleelta hauskan tarinan.

– Kun saimme ensimmäisen ison tilauksemme, kuljimme pitkin Tallinnan ruokakauppoja ja ostimme kaiken laadukkaan oliiviöljyn, jonka käsiimme saimme, että saimme tilatut tuotteet valmistettua, Merylin nauraa.

Mulieresin ensimmäinen tuote oli pyykinpesuaine ja edelleen sitrustuoksuinen pyykinpesuaine on yrityksen suosituin tuote. Lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat nykyään tiskikonetabletit, pyykkietikka, palasaippuat, yleispuhdistusaine ja tuoksukynttilät.

Pesuainebisnes aloittaessaan Merylin toimi arkkitehti- ja insinööritoimiston toimitusjohtajana, jolla ei ollut varsinaisesti mitään kokemusta kemiasta eikä pesuaineiden valmistamisesta.

– Alkuvaiheessa piti opiskella ja selvittää monia asioita. Toki meillä oli myös konsulttina kemistejä, jotka auttoivat pesuaineiden reseptiikan kanssa. Teimme myös yhteistyötä yliopiston kanssa.

Virossa törmää monesti Merylin Rüütlin kaltaisiin tarinoihin. Lääkäri, juristi tai toimitusjohtaja vaihtaa rohkeasti alaa tai aloittaa oman yrityksen. Lisäksi moni virolainen luonnonkosmetiikkabrändikin on saanut alkunsa perustajansa iho-ongelmista.

– Minä jatkan edelleen jonglöörausta kahden työn välillä. Osan viikosta olen arkkitehti- ja insinööritoimistossa ja osan Mulieresin toimistolla, Merylin toteaa hymyillen.

Alusta alkaen Mulieres halusi tehdä pesuaineita, joiden tuoteselosteen sisällön tavallinenkin ihminen ymmärtäisi. Alkuun pesuaineissa käytetyt luonnolliset raaka-aineet aiheuttivat jopa ongelmia, kun yritys koitti hankkia sertifikaatteja tuotteilleen.

– Ilman sertifikaatteja tuotteita on lähes mahdoton saada isojen kauppaketjujen valikoimiin. Yritimme ensin hankkia tuotteille EU:n ympäristömerkkiä eli EU-kukkaa, mutta käyttämiämme raaka-aineita ei löytynyt edes merkin hyväksyttyjen raaka-aineiden listalta. Ne olivat liian luonnollisia, Merylin kertoo.

Nyt yrityksen tuotteilla on EcoSert-sertifikaatti, joka on yksi Euroopan tiukimmista standardeista. Lisäksi kaikki Mulieres-tuotteet ovat 100 % vegaanisia, biohajoavia ja parabeenittomia. Lisäksi tuotteilla on Viron allergia- ja astmaliiton hyväksyntä.

Virossa Mulieresin tuotteet kuuluvat jo kaikkien suurimpien kauppaketjujen, kuten Rimin, Selverin, Prisman, Kaubamajan ja Stockmannin valikoimiin. Suomi oli yrityksen ensimmäinen vientimarkkina ja siellä yhteistyö aloitettiin Vegekaupan kanssa.

Lisäksi Mulieresin tuotteet ovat kuuluneet S-ryhmän valikoimiin vuodesta 2018 lähtien ja Keskon valikoimiin vuodesta 2020 alkaen.

– Suomi oli meille luonnollinen laajenemissuunta. Viro ja Suomi ovat samanlaisia maita ja niiden markkinat ovat myös samanlaiset. Lisäksi molemmissa maissa arvostetaan luonnonmukaista elämäntapaa.

Nykyään jo valtaosa Mulieresin tuotannosta eli noin 60–70 prosenttia menee vientiin.

– Voimme yrityksenä vielä kasvaa vaikka kymmenen kertaa suuremmaksi. Emme lopeta ennen kuin tällaiset luontoystävälliset pesu- ja puhdistusaineet ovat kuluttajan ensimmäinen valinta ja ne ovat niitä normaaleita tuotteita, joita kaikki ostavat kaupasta.

Tämän juttu julkaistiin aiemmin Tallinna24-sivulla.