Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"A true killer" – Samin, 28, päätähuimaavat videot tekivät hänestä maailmantähden

Sami Luhtanen: Lohjalaisskeittaaja lautaili maailman huipuille. Nyt hän haluaa nostaa sinne myös ystäviään.

– Olen mä noitakin portaita joskus alas laskenut, Sami Luhtanen, 28, sanoo viitaten Länsi-Uusimaa-lehden toimitilojen sisäänkäyntiin Lohjalla Suurlohjankadulla.

Siitä on tosin aikaa, yli 15 vuotta. Sen jälkeen Luhtanen on ehtinyt valloittaa monet huiput Alpeilla, Kanadassa, Venäjällä ja Japanissa sekä työskennellä isoille varuste- ja vaatevalmistajille, kuten Vansille.

Yksi nimekkäimmistä yhteistyökumppaneista on ollut pitkään eurooppalainen Pirates Movie.

Tälläkin hetkellä Luhtanen kuvaa kavereineen materiaalia Amerikan markkinoille. Tiimiin kuuluvat ranskalainen Niels Schack sekä suomalainen, kymmeniä vuosia ammattikuvaajana isoille brändeille, kuten Nikelle kuvannut Tobbe.

– Hän on huippulahjakas. Hän kuvaa aina käsivaralta ja kalansilmäobjektiivilla, Luhtanen kehaisee Länsi-Uusimaan haastattelussa.

Parhaillaan Suomessa on vierailulla Sparrow Knox Briteistä.

– Moni muukin kaveri olisi nytkin tulossa kuvaamaan Suomeen meidän kanssamme, mutta korona rajoittaa hiukan matkustamista.

Luhtasen ja hänen kumppaniensa videoita voi katsella YouTubessa tai esimerkiksi Staywop-Instagram-tilillä. Esimerkiksi viime keväänä julkaistu WOP Hiace -video saa vuolasta suitsutusta alan harrastajilta.

– Mestariteos, kommentoi eräs.

– Paras mitä olen ikinä nähnyt, komppaa toinen.

– A true killer, tiivistää kolmas.

Porukan tavaramerkki on rouheus. Siitä saa hyvän kuvan esimerkiksi Snowboarder-lehden Youtube-kanavalla muutama vuosi sitten julkaistu video.

Varsin miesvaltainen on lautailijoiden sakki, joka videoi temppuiluaan.

– Ollaan saatu porukkaan yksi tyttö. Hän on Hyvinkäältä kotoisin oleva Venla Mustonen, 21. Meillä on Burtonin laskijana vuosia toimineen Nielsin kanssa laajasti suhteita Amerikkaan ja tarkoitus on jeesata Venlaa, sillä hänestä ollaan todella kiinnostuneita Yhdysvalloissa.

Luhtanen ja Schack temppuilivat äskettäin lumilautoineen Ojamolla K-Citymarketin alapuolella olevan risteyksen tuntumassa, jonne kuvauksia varten oli rakennettu lumesta ramppikin. Hypyt ja temput näyttivät helpolta kikkailulta, ja sellaista se onkin, jos takana on kymmenien vuosien harjoittelu.

– Laji on kehittynyt viime vuosina tekniikaltaan aivan valtavasti. Jos ennen mietimme, kuinka vaikea temppu yritetään kuvata, nyt temppu voi olla helpompi, kunhan kuvauspaikka on näyttävä.

Ojamolla varttunut Luhtanen kuvaa niin skeitti- kuin lumilautailumateriaalia kavereidensa kanssa Lohjalla satunnaisesti. Suomessa lautailukuvaukset ovat keskittyneet kuitenkin Helsinkiin ja hiihtokeskuksiin, sekä erilaisiin alan tapahtumiin.

Helsinki on Luhtasesta paras paikka kuvata, vaikkei Lohjakaan ole hullumpi.

– Ihmiset ovat ystävällisiä ja olemme saaneet rauhassa laskea ja tehdä videoita.

– Me emme riko mitään ja aina siivoamme jälkemme. Joskus on saatettu jättää joku lumesta tehty hyppyri hajottamatta, mikäli se on paikassa, ettei häiritse ketään.

Mikä sai aikanaan innostumaan kuvaamisesta?

– Teimme ekoja videoita DVX-kasettikameralla kavereiden kanssa keskenämme. Ajatus oli, että kuka tahansa voi harrastaa ja tehdä videoita, ei tarvita kallista kalustoa tai ammattimaista kuvausryhmää, Luhtanen sanoo Länsi-Uusimaalle.

– Emmekä käytä mitään jalustoja telekuvauksessa vieläkään. Kaikki kuvataan käsivaralta.

Kikkailu lumilaudan kanssa ei vaadi välttämättä paljon lunta. Lasku- ja hyppypaikaksi kelpaavat portaikot, kaiteet, portit ja erilaiset rakennetut miljööt. Näyttävän suorituksen takana on kuitenkin vuosien ahkera harjoittelu.

Pelottaako Luhtasta? Ei. Ensimmäinen lasku ehkä, mutta sekin hyvällä tavalla.

– Näissä tempuissa voi loukata itsensä todella pahasti. En ota koskaan riskejä, ja jos hiukankin epäilyttää, jätän kokeilematta.

Joskus on tietysti sattunutkin, kun laudan kantti on osunut väärään paikkaan väärällä hetkellä.

– Kerran olimme Roope Tonterin kanssa Italiassa laskemassa. Hän mursi solisluunsa, minulta meni nilkka, Luhtanen muistelee.

Laskemisen lisäksi hän kertoo pitävänsä puutöistä.

– Olen tykännyt puuntyöstämisestä ja rakentelusta. Aloitin Luksiassa puuartesaanin opinnot, mutta koronan vuoksi lähiopinnot lakkasivat. Lopetin ne, mutta tarkoitus on aloittaa vielä uudelleen.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Länsi-Uusimaassa.