Yli 18 000 000 000 euroa – nyt tuli hurja luku ennätyskuumilta asuntomarkkinoilta – välittäjän mukaan "myyjän markkinat" jatkuvat pk-seudulla

Asuntokauppa kävi viime vuonna kuumempana kuin koskaan aiemmin. Asuntojen hinnat nousivat ja myyntiajat lyhenivät. Kasvu tarttui viime vuonna myös moniin maakuntiin, vaikka aluekohtaiset erot ovat edelleen suuria, kertoo Kiinteistönvälitysalan keskusliitto (KVKL).

Asuntokaupan kokonaisarvo oli KVKL:n mukaan viime vuonna huimat 18,1 miljardia euroa.

Kasvun ripeydestä kertoo, että markkinoiden koko arvoi paisui 18 prosenttia. Vuonna 2020 koko kaupan arvo oli "vain" 15,4 miljardia euroa.

KVKL:n mukaan asuntokauppa kävi vilkkaana etenkin alkuvuonna 2021 ja rauhoittui hieman vuoden loppua kohden. Kauppamäärät kasvoivat peräti 13 prosenttia vuodesta 2020.

Koko kiinteistönvälitysalaa kattavaan KVKL:n hintaseurantapalveluun rekisteröitiin yli 85 000 kauppaa. Se on yli 10 000 kauppaa enemmän kuin toiseksi vilkkaimpana, eli vuonna 2020.

Suurin kasvu kauppamäärissä oli Lahdessa, jossa kauppoja tehtiin yli 23 prosentti enemmän kuin edeltävänä vuonna. Espoossa ja Vantaalla kauppamäärät kasvoivat noin 15 prosenttia. Kasvun taustalla oli ennätysvilkkaan uudisrakentamisen vauhdittamat asuntomarkkinat.

Kolmen Suomen suurimman kasvukeskuksen, Helsingin, Tampereen ja Turun ytimissä kauppamäärien kasvu olisi 5–10 prosenttia.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson arvioi tiedotteessa, että asunnoille on edelleen kysyntää etenkin kasvukeskuksissa.

Saman arvion antaa kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Ennätysvilkkaan viime vuoden jälkeen asuntokauppoja tehdään tänä vuonna samaan tahtiin kuin normaaliaikana ennen koronapandemiaa, Rantanen ennustaa.

Rantasen mukaan uutta kotia etsiviä asunnonostajia on liikkeellä runsaasti kaikkialla pk-seudulla. Kysyntää on eri asuntotyypeille on niin Helsingissä, Espoossa kuin Vantaalla.

– Tarjonnan puute rajoittaa myyntiä edelleen varsin voimakkaasti ja estää asuntojen normaalin kiertokulun, Rantanen kuvailee tiedotteessa.

Viime vuonna asuntokauppa kävi KVKL:n Mickelsonin mukaan vauhdilla myös isojen kaupunkien ulkopuolella. Samalla hinnanlasku tyrehtyi.

– Myös muualla Suomessa asuntojen hinnat ovat keskimäärin nousseet. Alueilla, joilla hinnat laskivat edellisvuosina, laskua oli joko vähemmän tai ei ollenkaan.

Kovimpia kirijöitä maakunnista olivat Mickelsonin yllätykseksi Kainuu ja Keski-Pohjanmaa, joissa hätyyteltiin kaksinumeroisia kasvulukuja vanhojen kerrostaloasuntojen keskihinnoissa.

Heti perässä seurasivat Pirkanmaa, Uusimaa ja Varsinais-Suomi, joissa etenkin kasvukeskusten ytimet vetivät hintakehityksen plussalle.

– Eriarvoisuutta on kuitenkin markkinoilla yhä havaittavissa. Erityisesti nousee esiin Kaakkois-Suomi, jossa hinnat laskivat poikkeuksellisen hyvästä vuodesta huolimatta, Mickelsson kommentoi tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut