Räjähdysmäisesti muuttunut koronatilanne tuo Espoon rokotuspisteille päivittäin nyt jopa 500 ensimmäistä rokotetta ottavaa – kaikki vapaat ajat varataan vauhdilla

Korona: Espoo avasi 18 vuotta täyttäneiden ajanvarauksen kolmansiin rokotuksiin torstaina.

Yksi Espoon koronarokotuspisteistä sijaitsee kauppakeskus Isossa Omenassa. Katja Riihola
Katja Riihola

Katja Riihola

Paheneva koronatilanne tuo Espoon rokotuspisteille päivittäin 400–500 ensimmäisen koronarokotuksen ottajaa. Valtaosa ensimmäisistä koronarokotteista annetaan täysi-ikäisille. Ensimmäisiä koronarokotuksia annetaan myös alaikäisille. Espoo alkoi tarjota rokotetta 5–11 -vuotiaille lapsille joulun tienoilla.

– Lasten rokotukset ovat edenneet vielä melko hitaasti. Aikoja tulee enemmän tarjolle ensi viikosta lähtien, kertoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Valtaosa Espoossa annettavista rokotteista kuluu kolmansiin annoksiin. Ajan kolmanteen rokotukseen voivat nyt varata kaikki täysi-ikäiset, sillä Espoo avasi 18 vuotta täyttäneiden ajanvarauksen kolmansiin rokotuksiin torstaina.

Espoossa annetaan viikoittain yli 20 000 koronarokotetta.

– Rokotusaikojen täyttyminen on ollut todella hyvää. Käytännössä kaikki ajat varataan, Paananen sanoo.

Pahentunut tautitilanne konkretisoituu Espoon sairaalassa, jonka koronahoidettavien määrät ovat kasvaneet.

Espoon sairaalassa oli keskiviikkona 34 koronapotilasta ja Husin sairaaloissa 17 espoolaista koronapotilasta. Kaupunki on joutunut siirtämään terveysasemien ja terveydenhoidon henkilökuntaa Espoon sairaalan koronapotilaita hoitamaan.

Tämän vuoksi aikoja kiireettömään hoitoon joudutaan nyt perumaan tai siirtämään. Neuvola-aikoja on jouduttu perumaan eikä aikoja pystytä antamaan esimerkiksi hoitotasapainossa olevien sairauksien kontrolleihin eikä ajokortin hankkimiseen tai uusimiseen tarvittaviin lääkärintodistuksiin, Paananen kertoo.

Koronan ilmaantuvuusluku on laboratoriotestein varmistettujen tartuntojen valossa Espoossa 2 669.

– Ilmaantuvuusluku ei kuvaa mielekkäällä tavalla todellista tautitilannetta, koska emme suosittele kaikille terveydenhuollon testiä, Paananen muistuttaa.

– Merkittävä osa hengitystieoireisista sairastaa nyt omikronin aiheuttamaa tautia.

Kaksi koronarokotetta on saanut 84,5 prosenttia ja kolme annosta 32,6 prosenttia yli 12-vuotiaista espoolaisista.

– Nyt on tärkeää saada kolmannet annokset annettua laajasti väestölle. Ennusteen mukaan rokotukset ovat pitkällä helmikuun alkupuolella.

THL suosittelee kolmen rokotteen suojaa kaikille 18 vuotta täyttäneille ja voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Myöhemmin keväällä on edessä myös 5–11 -vuotiaiden toinen rokotuskierros.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut