Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kohtalonhetki heti huomenna: Kielletäänkö lasten ja nuorten harrastustoimintaa? – Tältä tilanne näyttää juuri nyt

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) tekee pian päätöksen siitä, että suljetaanko sisäharrastustilat myös lapsilta ja nuorilta.

– Meillä on erittäin korkea kynnys kieltää lasten ja nuorten harrastustoimintaa, Etelä-Suomen avin ylitarkastaja Oona Mölsä kertoo.

– Tämä arviointi on vielä kesken. Tiedotamme päätöksestä huomenna (perjantaina).

Asiantuntijoiden mukaan harrastusten sululla on lapsiin ja nuoriin negatiivisia vaikutuksia.

Nämä näkemykset otetaan Mölsän mukaan huomioon.

Tiedossa on, että lasten ja nuorten harrastusten kieltäminen rajoittaisi koronaviruksen leviämistä rajallisesti, Mölsä jatkaa.

Tiedotamme päätöksestä huomenna.

Oona Mölsä

Viime perjantaina hallituksen koronaministerityöryhmä ja sen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö suosittelivat harkitsemaan lasten ja nuorten sisäharrastustilojen käytön rajoittamista.

Tätä harkintaa on nyt tehty myös Etelä-Suomen avissa.

Lasten ja nuorten elämää ei rajoiteta ennen kuin on pakko ja kaikki muut keinot käytetty. Tätä periaatetta noudatetaan edelleen, Oona Mölsä tietää.

– Hallitus on tehnyt suosituksia, ja STM on laatinut niiden pohjalta ohjauskirjeitä kuntiin, kuntayhtymiin ja aluehallintovirastoihin siitä, miten tilannetta katsotaan valtakunnallisella tasolla.

– Ohjeistus ei ole oikeudellisesti sitovaa, mutta se otetaan päätöksenteossa tietysti huomioon. Tällä hetkellä käymme keskustelua aiheesta alueellisten koronaryhmien kanssa siitä, että onko välttämätöntä rajoittaa lasten harrastustoimintaa.

Olympiakomitean ja lajiliittojen rekisterien mukaan korona-aika on vähentänyt merkittävästi lasten ja nuorten harrastustoimintaan osallistumista.

– Arvio on, että yli 20 000 lasta on luopunut tai pudonnut liikuntaharrastuksestaan sulkujen ja rajoitusten aikana. Kaikkein eniten rajoitukset ovat koetelleet nimenomaan harrastajia, eivät niinkään kilpaurheilijoita, Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla sanoo.

Tulla toivoo, että lisärajoituksia ei olisi nyt tulossa ainakaan lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

– Jos harrastustoimintaa edelleen rajoitetaan, jäävät lapset entistä nuorempina pois ja suuri määrä lapsia ei aloita harrastamista ollenkaan.

Tällä hetkellä lasten ja nuorten harrastuksia ei rajoiteta Hus-alueella. Aikuisten harrastustiloja on suljettu 24.1. asti.

Sulkupäätös ulottuu edelleen sisätiloihin, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan.

– Suljetuksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastustoimintaan, Oona Mölsä selventää.

Voimassa oleva sulkupäätös ulottuu myös kuntosaleihin ja muihin vastaaviin sisäliikuntatiloihin.

Samalla on päätetty, että esimerkiksi yleisten saunojen ja uimahallien ovet pysyvät kiinni.

Myös tanssipaikat ja kuorolaulutoiminta, harrastajateatterit sekä muut vastaavat ryhmäharrastustoiminnat ovat tauolla, koska niissä käytettävät tilat on pidettävä suljettuina ainakin 24.1. asti.

Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään ja koskee laajalti sekä julkista että yksityistä sektoria.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston urheilu- ja liikuntatoiminnan tilojen käyttöä rajaavat päätökset perustuvat siihen, että koronaviruksen leviämistä saataisiin estettyä, Oona Mölsä tähdentää.