Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sulkupäätös ei ulotu läheskään kaikkiin liikuntatiloihin – Tässä on lista sisälajeista, joita saa nytkin harrastaa

Harrastustilojen sulku ei ole lopettanut kaikkien sisälajien harrastamista.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Oona Mölsä selventää, mitä lajeja voi harrastaa eri liikuntatiloissa.

Sulkemispäätös ei sulje ratsastusmaneesien, sisägolfratojen tai biljardisalien ovia.

Myös keilaajat, skeittaajat ja pakohuonepelien ystävät voivat harrastaa ja viihtyä näille lajeille tarkoitetuissa tiloissa.

Mitä toimijoita ja tiloja sulkemispäätökset voivat koskea?

Tämä kysymys on avin sivuilla ja sitä kautta avautuu listat lajeista, joita sisätilojen sulkemispäätös ei koske.

Seuratoiminta on myös liiketoimintaa.

Jaana Tulla

Edellisten tavoin esimerkkeinä tällaisista tiloista ovat karting- ja agility-hallit.

– Tuolla Usein kysytyt kysymykset -sivulla on lueteltu sulkupäätöksen piiriin kuuluvia tiloja esimerkinomaisesti, eli kaikkeen ei löydy sieltäkään vastausta, Mölsä huomauttaa.

Kuntosalit, ryhmäliikuntatilat ja joukkueurheiluun käytettävät sisätilat ovat puolestaan esimerkkejä tiloista, joita sulkemispäätös voi koskea.

Myös tanssisalit ja kontaktilajien harrastamiseen tarkoitetut sisätilat ovat sulkemispäätöksellä poissa käytöstä.

Avi on koonnut sivuilleen listan kaikista harrastuksista, joita sulku koskee.

Kiveen hakattuina ei edellisiä esimerkkejä voi pitää.

Sen kertoo sekin, että avin sivulla olevan listan mukaan padel- ja tenniskentät ovat esimerkkejä sulkemispäätöksen piiriin kuuluvista tiloista.

– Jos on erillisessä tilassa oleva kenttä, niin sitä on mahdollisuus vuokrata esimerkiksi perheelle tai kavereiden käyttöön, Mölsä kertoo.

– Tämä liittyy päätöksessä olevaan poikkeukseen, jonka mukaan tiloja on mahdollista käyttää yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Tiloja hallinnoivien on varmistettava, että koskevatko sulkupäätökset heitä.

– Yksityiskohtia on paljon, ja pyrimme antamaan toimijoille tarvittaessa ohjausta, Oona Mölsä sanoo.

– Lähtökohtaisesti ohjaus on yleisluonteista ja toimijoiden toivotaan itse arvioivan toimintaansa niiden perusteella. Jokaiseen erilaiseen tilanteeseen emme valitettavasti pysty ohjeita laatimaan.

Aluehallintovirastoon tulee Oona Mölsän mukaan paljon kysymyksiä siitä, mitä rajoitukset todellisuudessa mahdollistavat. Osa myös haluaa varmistaa, että onko asia niin kuin sivuilla on kerrottu.

Joskus kysymys on sellainen, jota täytyy enemmän selvittää.

– Näihin päätöksiin voi liittyä sellaisia kysymyksiä ja tulkintoja, joita ei välttämättä aiemmin ole noussut esiin, eikä asiaan siksi ole heti valmiita vastauksia verkkosivuilla.

– Tulkinnat arvioidaan yhdessä aluehallintovirastojen kesken.

Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla painottaa, että urheiluseurojen toimintaa ei ole kielletty.

– Minkä tahansa lajin urheiluseuratoimintaan voi mennä mukaan myös tällä hetkellä, mutta paikallisesta tilanteesta riippuu, millä tavoin seurat toteuttavat toimintaansa.

Tulla pitää erittäin tärkeänä, että eri ikäiset ihmiset löytäisivät nyt oman keinonsa liikkua voimassa olevien rajoitustenkin aikana.

– Liikunnan harrastamista ei ole kielletty, eli harrastaa saa mitä vain, mutta tiettyjen tilojen käyttöä on rajoitettu.

Joillekin liikunnan harrastajille rajoitustoimet ovat olleet kova paikka ja rajoitustoimet ovat saattaneet tuntua jopa epäoikeudenmukaisilta, Jaana Tulla tietää.

– Ymmärrän hyvin, että harrastusten rajoitustoimet saattavat tuntua joistakin epäoikeudenmukaisilta ja hämmentäviltä, koska esimerkiksi alueellisia eroja on.

– Tällä hetkellä tärkeintä on turvata lasten ja nuorten harrastaminen, mutta ei unohdeta liikunnan merkitystä myöskään aikuisille.

Eikä pidä unohtaa, että liikuntaa edistävien seurojen toiminnan jatkuvuus toteutuu, jos talouskin on kestävällä pohjalla, Jaana Tulla jatkaa.

– Seuratoiminta on myös liiketoimintaa, joka työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä.

– Päätöksiä ja rajoituksia tehtäessä on nopeasti päätettävä ja viestittävä myös avustuksista sekä seuroille että yksityisille toimijoille.