Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon sairaalan myynnistä nousee nyt kipakka jälkipyykki: Viisi ryhmää vaatii muutosta hallintosääntöön – "Haluttiin runnoa läpi kokoomuksen johdolla"

Useat Espoon valtuuston poliittiset ryhmät arvostelevat Espoon sairaalan myyntipäätöksen valmisteluprosessia.

Espoon kaupunginhallitus päätti sairaalan myynnistä 295 miljoonalla eurolla viime maanantaina äänin 11–4. Vihreiden tekemä ja SDP:n tukema esitys myyntipäätöksen lykkäämisestä kaatui äänin 8–6, yksi tyhjä.

Vihreät, SDP, Vasemmistoliitto, keskusta, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt julkaisivat torstaina tiedotteen, jonka mukaan myynti runnottiin kiireellä kokoomuksen johdolla.

Ryhmät vaativat, että kaupungin hallintosääntöä tarkastellaan niin, että suuret myyntipäätökset tehdään valtuustossa.

– Pidän pöyristyttävänä, että kaupunginhallituksen enemmistö halusi kokoomuksen johdolla runnoa 300 miljoonan euron päätöksen läpi ilman mahdollisuutta saada vastauksia kokouksessa esitettyihin kysymyksiin, sanoo kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr.) tiedotteessa.

– Demokratian kannalta on ongelma, että näin suuri päätös voidaan tehdä ilman, että kaikki ryhmät ja vaaleilla valitut valtuutetut pääsevät siihen osallistumaan, muistuttaa valtuuston 1. varapuheenjohtaja Markku Sistonen (sd.).

Tiedotteen mukaan suurista kaupungeista Helsingin, Turun ja Tampereen hallintosäännöissä on selkeät rajat sille, milloin myyntipäätökset on vietävä valtuuston päätettäväksi. Helsingillä raja on 10 miljoonaa, Turussa kolme miljoonaa ja Tampereella kaksi miljoonaa euroa.

– Valtuustokäsittely mahdollistaa päätöksenteon avoimuuden ja laajan julkisen keskustelun ennen päätöksentekoa. Siksi on perusteltua että vähänkään merkittävämmät omaisuuden myynnit tuodaan jatkossa valtuuston käsiteltäväksi, sanoo Elo.

Lue myös: Onko Espoon sairaalan myynti 295 miljoonalla eurolla hyvä diili? – "Kiinteistöriskit jäävät tosiasiassa kaupungille", sanoo kaupunginvaltuutettu, joka olisi pöydännyt päätöksen

Espoon kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus päättää yhtiöiden ja muiden yhteisöjen perustamisesta, osakkeiden ja osuuksien ostamisesta ja myymisestä sekä säätiöiden perustamisesta, ellei toimivaltaa ole annettu elinkeino- ja kilpailukykyjaostolle.

– Hallintosäännön muutos on tuotava viipymättä valtuuston päätettäväksi, jotta vastaava ei toistu, vaatii Sistonen.

Espoon hallintosäännön mukaan vähintään neljäsosa valtuutetuista voi pyytää valtuustoa kokoontumaan käsittelemään ilmoittamaansa asiaa.

Kaupunginhallituksen on tällöin valmisteltava asia valtuustolle kiireellisesti, viimeistään seitsemän viikon kuluttua esityksen tekemisestä pidettävään valtuuston kokoukseen.

Lue myös: Espoo myy Espoon sairaalan suomalaisille sijoittajille 295 miljoonalla eurolla – "Järkevää espoolaisille veronmaksajille", sanoo Henrik Vuornos