Kuluttajahinnat nousivat viime vuonna keskimäärin 2,2 prosenttia. Nousu oli suurinta sitten vuoden 2012. Osassa tuotteita hinnat ovat silti laskeneet, kertoo Tilastokeskus.
Kuluttajahintojen nousu kiihtyi selvästi loppuvuonna. Marraskuussa inflaatio oli 3,7 prosenttia ja joulukuussa 3,5 prosenttia.
– Muutaman vuoden ajan inflaatio oli yhden prosentin tuntumassa tai hieman sen yli, mutta koronapandemia muutti tilanteen nopeasti, sanoo tiedotteessa Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen.
Korona iski Eurooppaan maaliskuussa 2020 ja tästä alkoivat koronan leviämisen rajoitustoimet. Pandemian heijastumat näkyivät tiedotteen mukaan kulutuksessa ja kuluttajahinnoissa. Inflaatio laski huhtikuussa 2020 rajoitustoimien ollessa tiukimmillaan muutamaksi kuukaudeksi jopa alle nollan.
Rajoitustoimia höllennettiin loppuvuonna 2020. Silti vuositasolla keskimääräinen inflaatio jäi matalaksi, 0,29 prosenttiin.
– Käytännössä tämä tarkoittaa, että keskimääräiset kuluttajahinnat eivät juurikaan muuttuneet, selvittää yliaktuaari.
Koronan uusien aaltojen vuoksi normaaliin elämäntilanteeseen ei ole vielä palattu. Tiedotteen mukaan kuluttajahinnat ovat kuitenkin lähteneet nousuun.
– Osasyynä hintojen nousuun ovat yritysten investoinnit ja kustannusten nousu sekä maailmanmarkkinahintojen heilunta, mutta myös vuoden 2020 matala inflaatio. Käytännössähän kuluttajahinnat jäivät vuoden 2019 tasolle lähes kahdeksi vuodeksi. Painetta hintojen nostolle oli, toteaa Nieminen tiedotteessa.
Hyödykeryhmittäin on paljon hintavaihtelua. Toisten hinnat ovat nousseet ja toisten hinnat ovat laskeneet.
Nieminen kertoo, että vaatteiden ja jalkineiden kuluttajahinnat ovat hinta-aineiston perusteella pysyneet vuosina 2020 ja 2021 lähes ennallaan. Sen sijaan kodin sisustuksen tuotteiden hinnat ovat selkeästi laskeneet. Näitä ovat esimerkiksi matot ja huonekalut.
– Etätyöhön siirtyminen ja rajoitustoimet näyttävät vaikuttavan juuri näiden tuotteiden kulutukseen ja sitä kautta hintoihin. Samaa ei ole nähtävissä esimerkiksi elintarvikkeiden kulutuksessa ja hinnoissa, Nieminen jatkaa.