Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pienyrittäjäksi ruvennut Akseli, 17, huoltaa hiihto- ja laskettelusukset perheen pihavajassa – "Ero hoitamattomiin suksiin on aivan jäätävä", sanoo ex-alppinisti

Talvi: SM-tasolla alppihiihtoa harrastanut Akseli Pajala, 17, perusti suksihuoltamon omaan kotiinsa. Idea syntyi yhdessä isän kanssa.

Kuusisaarelaisen rivitalon pihavajassa Kuusiniementiellä toimii jotain sellaista, mitä niissä ei yleensä ole. Akseli Pajala, 17, perusti kaksi vuotta sitten vajaan oman suksihuoltamon.

– Tämä oli oikeastaan isän ja minun yhteisidea. Ajattelin, että voisin saada vähän taskurahaa ja huoltaa samalla suksia. Tänä vuonna tahti on ollut samanlaista kuin viime vuonna. Kiireisimmät viikot ovat vielä edessä, Pajala ennustaa ja kertoo huoltaneensa viime vuonna noin sata suksiparia.

Eniten huoltoon tuodaan laskettelusuksia.

Ajatus suksipajan perustamisesta ei ollut aivan tuulesta temmattu. Pajala harrasti reilut kahdeksan vuotta alppihiihtoa SM-tasolla ja voiteli itse vuosia kisaleireillä omia suksiaan. Kisamatkoilla suksihuollosta vastasi isä.

– Aloin miettiä, että kun minulla on tämä taito, niin miksi en käyttäisi sitä hyödyksi? Harvalla sitä on, vaikka ei tämä mitään erityistä ole silloin kun sen osaa, toteaa Mäkelänrinteen lukion yleislinjalla opiskeleva Pajala vaatimattomasti.

Oma kilpaurheilu-ura päättyi reilu vuosi sitten. Lukion alkaessa Pajalan oli valittava aikaa vievän kilpaurheilun ja opiskeluiden välillä.

– Laji vie niin paljon aikaa, että oli pakko valita. Päätin keskittyä kouluun. Lukion jälkeen aion pyrkiä lääkikseen.

Lopettamispäätöksestä huolimatta alppihiihto on edelleen jäänyt rakkaaksi harrastukseksi ennen viime hiihtolomalla tapahtunutta hiihto-onnettomuutta. Sen seurauksena jalka leikattiin kaksi kertaa.

– Kuntoutuminen vie aikaa, mutta olen päättänyt, että pääsiäisenä olen kunnossa ja pääsen mäkeen.

Asiakkaita rivitalon pihavarastossa on riittänyt. Reilu puolet asiakkaista on tuttuja, loput eri Facebook-sivuilta palvelun löytäneitä, sillä muun muassa omat vanhemmat ovat jakaneet tietoa pajasta erilaisilla sivustoilla.

– Teen töitä mitä opiskeluiltani pystyn, mutta kuitenkin joustavalla aikataululla. Asiakkaiden määrä vaihtelee. Viime vuonna ennen hiihtolomia tein töitä kuusi päivää viikossa.

Pajala kehottaa käyttämään sukset huollossa jokaisen laskettelureissun tai 3–4 laskettelukerran välein. Huonokuntoisen suksen pohjan tunnistaa vaaleasta väristä. Silloin pinta on jo kuiva.

– Ero hoitamattomiin suksiin on aivan jäätävä. Pohja vaikuttaa luistoon ja kantti pitoon. Murtsikat ovat usein paremmassa kunnossa kuin alppisukset.

Vajan seinillä on lukuisa hyllyjä, joissa on huoltamiseen tarvittavia välineitä, kuten perussuksivoiteita, pohjan putsausneste, harja, viila, kanttiviila, kanttikulma, sikli, timantti, roto ja voitelurauta.

Erona moneen muuhun suksihuoltamoon on, että Pajalan käsittelyssä sukset huolletaan käsin, ei koneellisesti.

– Väitän, että saan huollettua ne melkein paremminkin kuin koneella. Ja edullisemmin.

Alppisuksien tai lumilaudan perushuolto maksaa 35 euroa ja murtomaasuksien pohjavoitelu sekä kelin mukainen luistovoitelu 25 euroa. Suksien pohjat puhdistetaan, voidellaan, siteet tarvittaessa säädetään ja laskettelusuksien kantit teroitetaan sekä hiotaan.