Useat kunnat miettivät, pitäisikö omille sote-kiinteistöille tehdä pikaisesti jotakin. Sijoittajat ovat liikkeellä ja erityisesti uudet sairaalat ja terveyskeskukset kiinnostavat.
Espoo teki tällä viikolla oman ratkaisunsa kaikkein kalleimman sote-kiinteistönsä kanssa.
Espoon sairaala Jorvissa myydään kotimaisille kiinteistösijoittajille vajaalla 300 miljoonalla eurolla. Kaupungille sairaalan rakentaminen maksoi alle 200 miljoonaa euroa.
Kirkkonummen kunnalle on valmistumassa uusi hyvinvointikeskus, joka ainakin ulkopuolisen silmissä voisi olla sijoittajien mieleen.
Se on uusi rakennus, joka varmuudella siirtyy vuokralle uudelle hyvinvointialueelle ensi vuoden alusta. Kunta on lisäksi kasvava, joten terveyskeskukselle on käyttöä.
Kunnalla on vaihtoehtoina pitää kiinteistö itsellään ja vuokrata se hyvinvointialueelle, yhtiöittää kiinteistö tai myydä se.
Vaarana on, että kunnan omistuksessa kiinteistö jää rasittamaan vuosiksi kunnan taloutta. Jos kunta omistaa kiinteistö, se ei voi neuvotella vuokraa, vaan vuokrataso määritellään tulevalla asetuksella.
Hyvinvointikeskus tuli kalliiksi, kun kustannusarviot pettivät pahasti. Rakennus maksaa lähemmäs 50 miljoonaa euroa.
Jos sote-kiinteistö on jonkun muun omistama kuin kunnan, vuokrasopimukset siirtyvät sellaisenaan uudelle hyvinvointialueelle ainakin lähivuosiksi. Niistä ei tarvitse neuvotella.
Kirkkonummen kunnanhallitus käsittelee ensi maanantaina sote-kiinteistöjen omistajuutta.
Käytännössä Kirkkonummella asiaa koskee vain uutta hyvinvointikeskusta ja Lehmuskartanon suhteellisen uutta hoivakotia. Muita merkittäviä sote-kiinteistöjä ei kunnalla ole.
Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio esittää, että kunnanhallitus käynnistää selvityksen kunnan sote-kiinteistöjen mahdollisista omistusjärjestelyistä ja yhtiöittämisestä.