Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen opettaja vetoaa koronamyllyksen keskellä: Antakaa meille nyt työrauha – "Opettajat ja lapset ovat ihan hyvillä mielin töissä"

Koulut: Opettajat ja oppilaat palasivat kouluun kiristyneessä koronatilanteessa. Opettajan mukaan koulussa ollaan silti ihan hyvillä mielin.

Koulunkäynti on alkanut opettajan mukaan Espoossa olosuhteisiin nähden melko rauhallisesti.

– Vaikka tilanne on mediassa ja julkisuudessa näyttänyt aika dramaattiselta, niin tällä hetkellä sekä opettajat että lapset ovat ihan hyvillä mielin töissä. Tunnelma on odottava ja hieman epävarma. Tilanne ja sen myötä ohjeet muuttuvat nopeasti. Se tuo omat haasteensa sekä opettajille että rehtoreille, kertoo Espoon ja Kauniaisten opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Anu Vilkki.

Koronatilanne näkyy Vilkin mukaan siinä, että lapsia on poissa koulusta tavallista enemmän. Opettajille tämä tarkoittaa lisähaasteita, kun opetusta on annettava sekä luokassa että etänä.

– Kyllä opettajat saavat venyä aika moneen.

Painetta lisää se, että tammikuu on Espoossa arviointikeskustelujen aikaa, joka työllistää opettajia muutenkin.

Suhtautuminen etä- ja lähiopetukseen jakaa Anu Vilkin mukaan opettajia aika vahvasti.

– Toiset ovat vahvasti sitä mieltä, että pitäisi olla etänä, kun taas toinen puoli kannattaa lähiopetusta, hän kertoo.

Vilkki arvioi, että keskeinen syy etäopetuksen kannatukseen on huoli terveydestä sekä pelko long covidista. Huolena on myös se, riittääkö opettajia, jos moni heistä joutuu sairauslomalle.

Lähiopetuksen puolesta taas puhuu se, että lapset voivat käydä koulua normaalisti ja että heidän vanhempansa pystyvät käymään töissä.

Espoon kaupunki on hoitanut Vilkin mielestä asiat hyvin. Hänellä on työnantajalleen kaksi toivetta.

– Toivoisin, että opettajat saisivat nyt keskittyä perustehtäväänsä eli opettamiseen, ja olisi järkevää laittaa kaikki kehittämistehtävät ja hankkeet tauolle sekä huolehtia opettajien työssäjaksamisesta.

Lisäksi opettajien toiveissa on, että he saisivat kolmannet koronarokotukset nopeasti.

– Luotan, että Espoon kaupungilla kuunnellaan opettajien ääntä.

Nöykkiönlaakson koulussa opettava Vilkki kertoo, että hänen kakkosluokkalaisensa ovat palanneet kouluun hyvillä mielin mutta koronaväsymys näkyy.

– Kun kävin ohjeistuksia läpi, he sanoivat, että eivät jaksaisi enää. Sanoin, että olen ihan samaa mieltä mutta koetetaan vielä tsempata, hän kertoo.

Lapset ovat Vilkin mukaan noudattaneet ohjeita hyvin, mutta kontaktien välttäminen on käytännössä mahdotonta.

– Nytkin, kun vilkaisen pihalle, niin totta kai ne leikkivät tuolla lähekkäin. Kontakteja ei pysty täysin välttämään.