Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö tästä maksuttomasta palvelusta? – Espoolaisten omat liikuttajat Susanna ja Annika neuvovat ja tsemppaavat kuntoilemaan

Liikunta: Nyt jos koskaan kannattaa hyödyntää Espoon kaupungin maksuttomia liikuntapalveluita ja neuvontaa.

Virtuaalikuntoilu on kasvattanut suosiotaan pandemian aikana. Erilaiset älysovellukset mittaavat tehokkaasti jokaisen askeleen ja liikkeen.

Ja tämä on vasta alkua, sillä tulevaisuudessa teknologian avulla ihminen kykenee seuraamaan terveyttään ja kuntoaan entistä tarkemmin.

Onneksi Espoon kaupunki tarjoaa myös perinteisempää mallia liikunnanohjauksessaan.

Kaupungilla on toiminut jo pitkään vakiintunut liikuntaneuvonta, jossa espoolaiset saavat neuvontaa puhelimitse sekä ja henkilökohtaista liikuntaneuvontaa terveysasemilla ja liikuntapaikoilla.

– Liikuntaneuvontapalvelu on suunnattu kaikenikäisille ja se on ilmaista. Tavoitteena on vahvistaa yksilön kykyä ja taitoja ja tehdä omia liikkumista koskevia valintoja, sanoo liikunnanohjaaja Susanna Lundqvist.

Espoo liikkuu 2030 -strategiassaan todetaan ytimekkäästi: Espoolaiset ovat terveitä ja hyvinvoivia ja maamme aktiivisimpia liikkujia.

Strategiaa jalkautetaan liikuntaneuvontapalvelussa, josta saa tietoa oman lähialueen liikuntamahdollisuuksista. Samoin asiantuntijalta voi kysyä itselleen sopivimmasta tavasta liikkua tai helposta liikunnan aloittamisesta.

Henkilökohtaisen liikuntaneuvonta-ajan voi varata joko puhelimella liikuntaneuvontanumerosta tai terveysaseman kautta muun hoitohenkilökunnan toimesta.

– Liikuntaneuvonnan ensisijaisena tavoitteena on motivoida ja lisätä vähän liikkuvien liikkumista. Suunnitelma luodaan aina yhdessä ja asiakkaan omista lähtökohdista. Ketään ei pakoteta, liikunnanohjaaja Annika Uusitalo kertoo.

Vuoropuhelua asiakkaan kanssa voi jatkua jopa vuoden.

– Tämä ei ole kuitenkaan personal trainer -palvelu. Motivoimme, keskustelemme ja tuemme erilaisin keinoin ihmisiä liikkumaan, Lundqvist huomauttaa.

– Ohjaaminen voi olla ihan arkiliikkumiseen liittyviä valintoja, kuten esimerkiksi oman auton käytön vähentämistä arkisten asioiden hoidossa. Tilalle suosittelemme usein kävelyä tai polkupyörän käyttöä.

Ruuhkavuodet, sairaus, liikalihavuus tai elämän äkillinen muutos voi johtaa siihen, että arjen pyörteessä liikunta jäänyt vähemmälle. Tällöin terveysaseman hoitohenkilökunta voi ohjata ihmistä liikuntaneuvontaan.

– Pandemian aikana asiakasmäärämme ovat vähentyneet, koska hoitohenkilökunta on kiinni koronahoidossa. Terveysasemilta tulee suurin osa palveluitamme koskevista yhteydenotoista, Lundqvist sanoo.

Liikuntaneuvojat tarjoavat matalan kynnyksen liikuntapalveluita.

– Lähtökohtana on, että liikunta voidaan aloittaa helposti, joustavasti ilman suuria investointeja välineisiin. Toimimme vähän kuin tukihenkilö, joka neuvoo pienin askelin liikunnallisempaan ja terveellisempään elämäntapaan, Uusitalo innostaa.