Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyselyn yllättävä tulos: Hoitajat voivat työssään paremmin kuin alan maineesta voisi päätellä – Sairaanhoitajista 69 prosenttia harkitsee silti työnantajan vaihtoa

Hoitoalan työt koetaan yhä varsin mielekkäiksi huolimatta kasvaneista työpaineista, Työterveyslaitos tiedottaa laajan kyselytutkimuksen tuloksista.

Lähiesihenkilönsä koki oikeudenmukaiseksi 70 prosenttia vastaajista vuonna 2021 – yhtä moni kuin vuonna 2019. Vuonna 2000 vastaava luku oli 61 prosenttia. 

– Pandemian aikana esihenkilöiden merkitystä on aivan oikein korostettu asiantuntijoiden puheenvuoroissa. Näissä tuloksissa nähdään se, että esihenkilöiden onnistuminen todella lisää työhyvinvointia, tutkimusprofessori Mika Kivimäki arvioi Työterveyslaitoksen tiedotteessa. 

Työnsä mielekkääksi arvioi 71 prosenttia vastaajista.

– Kaikkiaan hyvinvointi sote-alalla näyttää olevan mainettaan parempaa. Työhön panostaminen ja työn kokeminen mielekkääksi osoittavat, että työtä pidetään motivoivana, Kivimäki sanoo tiedotteessa.

Lisäksi tiedotteessa kerrotaan, että työhönsä panostaa hyvin paljon tai paljon 88 prosenttia vastaajista.

Työtä pidetään motivoivana.

Mika Kivimäki

Työpaineet sote-alan töissä ovat kuitenkin kasvaneet.

Työpaineita mitattiin kysymyksillä työmäärän kohtuuttomuudesta tai sillä, että riittääkö aika töiden tekemiseen.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että työpaineista raportoi 44 prosenttia vastaajista viime vuonna, mikä on viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019.

Vuonna 2019 työnantajan vaihtamista oli harkinnut tutkimukseen vastanneista 47 prosenttia. Vuonna 2021 vastaava luku oli 54 prosenttia.

Sote-alan ammattiryhmistä tässä korostuivat sairaanhoitajat. Heistä 69 prosenttia kertoi harkinneensa työantajan vaihtamista, kun vuonna 2019 luku oli 56 prosenttia. 

– Työpaikan vaihtamisen harkitseminen ei kuitenkaan välttämättä kerro siitä, että hoitoalalta haluttaisiin pois. Kyse voi olla myös kiinnostuksesta vaihtaa omalla alalla toisiin tehtäviin, Kivimäki painottaa Työterveyslaitoksen tiedotteessa. 

Edellä mainitut tiedot perustuvat Työterveyslaitoksen kyselyyn työstä, työyhteisöistä ja johtamisesta.

Henkilöstön hyvinvointitutkimus on osa Kunta- ja hyvinvointialan henkilöstön seurantatutkimusta, ja se tehdään vuorovuosin Kunta10-tutkimuksen kanssa.

Kyselytutkimus on tehty jo yhdeksän kertaa vuodesta 2000 alkaen.

Tutkimus kattoi yhteensä 13 250 työntekijää, joista 8 200 vastasi vuonna 2021 tehtyyn kyselyyn