Asuminen: Yli 26 asteen ei sisälämpömittarin tulisi koskaan kohota, ellei syynä ole lämmin ulkoilma. Erot eri huoneistojen välillä eivät saisi ylittää 3–4 astetta
Jos asukas palelee asunnossaan, on siitä syytä ilmoittaa isännöitsijälle tai huoltomiehelle. Vaikka patterit olisivat ihan kaakossa, voi silti tuntua kylmältä ja vetoiselta, kun taas naapurissa samassa lämpötilassa ei kukaan valita kylmyydestä.
Näin kirjoittaa Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä.
– Me ihmiset aistimme huonelämpötilan, kylmät seinäpinnat ja ilman liikkeen hyvinkin eri tavoin. Selvää on, että huonelämpötila vaikuttaa asukkaiden viihtyvyyteen.
– Kun toiset hikoilevat 22 asteessa, palelevat toiset vielä 24 asteen lämmössä. Syynä voi olla esimerkiksi pukeutuminen tai erilainen pintaverenkierto. Myös voimakas ilmanvaihto saattaa olla yksi syyllinen. Ja kun huonelämpötila alenee, tuntuu vetoisalta.
Pitkäaikainen oleskelu vetoisessa ja viileässä asunnossa voi Sipilän aiheuttaa myös terveydellistä haittaa.
Jos asunnon lattian pintalämpötila on matala, se voi olla haitallista sekä lapsille että aikuisille. Ilmankosteus tiivistyy rakenteiden kylmään pintaan, joka voi lisätä kosteusvaurioita sekä edistää homekasvuston ja pölypunkkien tuloa.
Liian korkea lämpötila voi varsinkin talvella aiheuttaa kuivuuden tunnetta sekä oireita allergikoille. Viileät seinä- ja kattopinnat itsessään eivät aiheuta terveydellistä haittaa.
Kun vuorokauden keskilämpötila talvella laskee alle nollaan, saattaa käydä niin, että vaikka lämmitys on täydellä teholla, ylimpiin ja kauimpana lämpökeskuksesta sijaitseviin asuntoihin ei lämpöä riitäkään. Silloin lämmitys ei ole kunnossa ja asialle on tehtävä jotain.
Sisäilmayhdistys suosittelee asuinhuoneistoille 20–22 asteen lämpötilaa. Suositus perustuu siihen, että 20 astetta alemmassa lämpötilassa ihmiset yleensä palelevat ja jo 23 astetta ylemmässä lämpötilassa suhteellinen kosteus laskee niin alas, että allergikot voivat oireilla.
Yli 26 asteen ei lämpömittarin tulisi koskaan kohota, ellei syynä ole lämmin ulkoilma. Terveysviranomaisten mukaan ehdoton alaraja on 18 astetta.
Lämpöä ei kannata koskaan haaskata harakoille. Jo yhden asteen pudotus rakennuksen keskimääräisessä sisälämpötilassa alentaa lämmitysenergian kulutusta viisi prosenttia.
Jos taloyhtiössä huonelämpötilat alittavat välttävän tason tai erot eri huoneistojen välillä ovat yli 3–4 astetta, on syytä pyytää asiantuntija avuksi. Esimerkiksi Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntijalta saa apua jäsenkiinteistön huonelämpötilahaasteisiin.
Lopuksi lyhyt lämmitysohje.
– Jotta huoltomiehen lämmitystyö olisi helpompaa, voitaisiin yhtiökokouksessa sopia taloyhtiön huonelämpötiloille ala- ja ylärajat.
Silloin huoltomies voi tarkastaa yhtiön asunnon lämpötilan ja vedota yhdessä sovittuihin lämpörajoihin.
Tämä artikkeli on julkaistu aiemmin Uusimaa-lehdessä.