Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varusmiehet voivat nyt äänestää palveluspaikassa vaikka koronaeristyksestä – "Vaaleista ei ole puhuttu sanallakaan", ihmettelee varusmies

Varusmiehet voivat äänestää aluevaaleissa ennakkoon palveluspaikassa, sillä tuore vaalilain uudistus velvoittaa kunnat järjestämään laitosäänestyksen myös varuskunnissa.

Karjalan prikaatista ja Rannikkoprikaatista kerrotaan, että varuskunnassa pääsevät äänestämään myös koronakaranteenissa olevat ja sairastuneet.

– Myös niillä on mahdollisuus äänestää, jotka ovat terveysasemalla hoidossa. Osastolla äänestäminen järjestetään terveysasemahenkilöstön ja vaalivirkailijoiden yhteistoiminnassa erikoisjärjestelyin, sanoo Rannikkoprikaatin komentaja Matti Linteri Upinniemestä.

– Altistuneet varusmiehet voivat käydä äänestämässä omien yksiköidensä vuorojen mukaan. Niille, jotka ovat koronasairaita, järjestetään vaalitoimikunta heidän lepotilaansa ottamaan äänet, kertoo everstiluutnantti, esikuntapäällikkö Riku Mikkonen Karjalan prikaatista Vekaranjärveltä.

Vekaranjärvellä palvelee noin 3 000 varusmiestä ja heistä 60 prosenttia tulee Mikkosen mukaan Uudeltamaalta. Varuskunnan laitosäänestys on lauantaina 15. tammikuuta ja samana päivänä varusmiehille järjestetään kuljetus lähellä sijaitsevaan tavalliseen ennakkoäänestykseen.

Upinniemessä äänestyspäivät ovat 16. ja 17. tammikuuta eli sunnuntai ja maanantai.

Asiat tuntuvat siis olevan varuskunnissa hyvällä mallilla. Käytännössä tieto äänestyksestä ei kuitenkaan ole tavoittanut kaikkia varusmiehiä.

– Vaaleista ei ole puhuttu sanallakaan, kertoo vantaalaismies, joka palvelee Vekaranjärvellä.

Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

Riku Mikkosen mukaan yksiköille on annettu käsky tiedottaa äänestyksestä kaikille varusmiehille ja tiedotteita on laitettu ilmoitustaululle. Hän toteaa, että tiedonkulussa on voinut olla katkoksia, mitä hän pitää harmillisena.

– Osalla alkaa viikonlopun aikana lomajaksoja. He sitten äänestävät lomansa aikana.

Myös vantaalainen varusmies aikoo äänestää viikonlopun lomallaan. Tämänhetkisen tiedon mukaan loma järjestyy, kun vielä torstaina hänen tupansa oli karanteenissa.

Upinniemessäkin on Matti Linterin mukaan laitettu äänestyksestä tietoa ilmoitustauluille.

– Meidän lähtökohtamme on, että tieto on tavoittanut. Ainakin minun näkökulmastani vaikuttaa, että näin on.

Karjalan prikaatin Mikkonen sanoo, että jos äänestäminen ei hänestä johtumattomasta syystä onnistu, varusmiehelle voidaan vielä myöntää sitä varten lomaa.

– Sitä on kuitenkin pyritty näillä ennakkojärjestelyillä välttämään.

Mikkonen sanoo, että jos äänestämään ei tahdo päästä, varusmiehen kannattaa olla yhteydessä esimieheensä.