Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-uudistuksen valmistelijoilta jo rahat lopussa – ministeriöiltä pyydetään nyt lisää, uudistus uhkaa lykkääntyä

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tarvitsee nopeasti lisää rahaa kriittisten ICT-ratkaisujen toteuttamiseen. Jos lisää rahaa ei saada pikaisesti, valmistelu viivästyy.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin tiedottaa, että hyvinvointialueelle joulukuussa myönnetty valtionavustus ei riitä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämis- ja tuotantovastuu on määrä siirtää kunnilta hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa.

Siirto edellyttää toimivien ICT-järjestelmien rakentamista uudelle hallintotasolle. Varsinaisia potilastietojärjestelmiä ei ensi vaiheessa voida rakentaa, vaan tämä työ jää myöhemmille vuosille.

Kehittämisjohtaja Tommi Kuukka sanoi Länsiväylälle viime marraskuussa, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ICT-uudistusten kuluiksi vuosille 2021–2022 on arvioitu 84 miljoonaa euroa.

Sitä varten hyvinvointialue haki lokakuussa valtionavustusta sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Ministeriön myöntämä rahoitus ei kuitenkaan ole hyvinvointialueen mukaan riittävä. Siksi väliaikainen valmistelutoimielin esittää valtiovarainministeriölle, sosiaali- ja terveysministeriölle ja sisäministeriölle, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle myönnetään lisärahoitusta nopeutetusti.

Lisää rahaa tarvitaan, jotta valmistelua voidaan helmikuun aikana jatkaa saumattomasti.

Toissijaisena vaihtoehtona esitetäänkin, että mikäli sitoumusta lisärahoituksen myöntämisestä ei pystytä riittävällä tavalla järjestämään helmikuuhun mennessä, käynnistetään hyvinvointialueen, kuntien ja ohjaavien ministeriöiden kanssa yhteistyössä suunnittelu palvelutuotannon siirron viivästyttämisestä ja vaiheistamisesta hallitusti.

Samanlaisia viestejä kuin Länsi-Uudellamaalla on kuultu myös muiden hyvinvointialueiden valmisteluelimiltä. Esimerkiksi Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle saatiin loppuvuonna miljoonia euroja haettua pienemmät valtionavustukset, mikä vaarantaa hyvinvointialueen häiriöttömän aloituksen.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin päätti perustaa hyvinvointialueelle määräaikaisen muutosjohtajan viran ja valitsi muutosjohtajaksi lääketieteen tohtori Sanna Svahnin 1. maaliskuuta 2022 alkaen.

Tällä hetkellä hän toimii Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtajana ja Espoon kaupungin perusturvajohtajana.