Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtaosa kunnista arvioi voivansa hoitaa aluevaalijärjestelyt terveysturvallisesti – "Vaatii meiltä jokaiselta valppautta myös äänestäjinä"

​Kuntaliiton toteuttamassa kyselyssä 28 prosenttia vastanneista kunnista arvioi, että vaalit voidaan järjestää täysin terveysturvallisesti ja 70 prosenttia arvioi järjestelyjen onnistuvan melko terveysturvallisesti.

Vaalien terveysturvallinen järjestäminen vallitsevassa koronatilanteessa on vaatinut kunnilta paljon poikkeusjärjestelyjä, Kuntaliitto tiedottaa.

– Kunnat kokevat pystyvänsä pääsääntöisesti järjestämään äänestämiselle mahdollisimman terveysturvalliset puitteet, Kuntaliiton varautumisen ja turvallisuuden erityisasiantuntija Ari Korhonen kertoo.

– Nykyinen koronatilanne on kuitenkin haastava ja vaatii meiltä jokaiselta valppautta myös äänestäjinä noudattaa erityisen hyvin annettuja ohjeistuksia, Korhonen arvioi Kuntaliiton tiedotteessa.

Kyselyn perusteella kokemukset vuoden 2021 kuntavaalien terveysturvallisuusjärjestelyistä auttavat merkittävästi nyt tehtävissä vaalijärjestelyissä,

75 prosenttia vastanneista kunnista arvioi aiempien kokemusten auttavan merkittävästi ja 22 prosenttia jossain määrin.

Lisäksi Kuntaliiton tiedotteessa kerrotaan, että erityisesti yli 100 000 asukkaan kaupungit kokivat aiempien kokemusten auttaneen aluevaalien järjestämisessä.

Nyt vastanneista kunnista yhteensä 98 prosenttia koki voivansa hoitaa järjestelyt täysin tai melko terveysturvallisesti.

Vuonna 2021 ennen kuntavaalien siirtoa kunnista 78 prosenttia vastasi samoin, Kuntaliitto tiedottaa.

Kolme neljästä kunnasta (74 prosenttia) arvioi, että erityisjärjestelyt karanteeniin tai eristykseen määrättyjen äänestäjien kohdalla on onnistuttu toteuttamaan helposti tai melko helposti, Kuntaliitto tiedottaa.

Joka viidennellä kunnalla on kuitenkin ollut vaikeuksia järjestää äänestysmahdollisuus karanteeniin tai eristykseen määräytyville. Kuntaliiton kyselyn mukaan vaikeuksia ilmenee kaikenkokoisissa kunnissa.

– Monissa kunnissa vaalihenkilöstön määrä saattaa olla jo valmiiksi minimimitoituksella. Etenkin näissä tilanteissa ulkoäänestäminen aiheuttaa haasteita, Korhonen sanoo Kuntaliiton tiedotteessa.

Kuntaliitto toteutti kunnille kyselyn aluevaalien vaalijärjestelyjä ja terveysturvallisuutta koskien viikolla 3.

Kyselyyn vastasi 183 Manner-Suomen kuntaa, eli 63 prosenttia kunnista, joissa järjestetään aluevaalit. Vastauksia saatiin kaikilta muilta hyvinvointialueilta paitsi Vantaa-Keravalta.

Kunnat vastaavat aluevaalien äänestykseen liittyvistä järjestelyistä.