Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon sairaalan kiistelty myynti johtamassa sääntömuutokseen – jatkossa valtuusto päättäisi suurista ostoista ja myynneistä

Espoon sairaalan myyntipäätöksestä noussut arvostelu on johtamassa kaupungin hallintosäännön uudelleentarkasteluun.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina valmistelukehotuksesta, joka tähtää siihen, että isoista kiinteistökaupoista päätettäisiin jatkossa kaupunginvaltuustossa.

Asia on määrä tuoda valtuuston päätettäväksi 28. helmikuuta.

Espoon kaupunginhallitus hyväksyi Espoon sairaalan myynnin kotimaisille kiinteistösijoittajille 295 miljoonalla eurolla viime maanantaina.

Viisi valtuustoryhmä ä arvosteli päätöstä torstaina ja vaati, että isot kiinteistökaupat pitää jatkossa ratkaista valtuustossa. Vaatimukseen yhtyivät vihreät, SDP, Vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Valtuuston 1. varapuheenjohtaja Markku Sistonen (sd.) sanoi maanantaina olevansa tyytyväinen päätökseen hallintosäännön tarkastelusta.

Sistonen sanoo, että Helsingissä valtuusto päättää kaupoista, jos niiden summa ylittää 10 miljoonaa euroa. Turussa raja kolme miljoonaa ja Tampereella kaksi miljoonaa euroa.

K aupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) puolestaan sanoo, että sairaalan myyntipäätös noudattaa valtuuston hyväksymiä linjauksia. Hän ei niele päätöksestä noussutta arvostelua.

– Valtuusto on hyväksynyt talouden tasapainotusohjelman syksyllä 2020. Sen mukaan kaupungin tavoitteena on pyrkiä vapauttamaan taseestaan 300–500 miljoonaa euroa. Sairaalan myynti on iso osa tästä, Vuornos sanoi viime perjantaina.

– Toisekseen valtuusto on yhdessä hyväksynyt kaupungin strategian, jossa todetaan Espoo pyrkii vähentämään kiinteistöomistustaan.

Myyntipäätöksen jälkeen osa poliitikoista arvosteli kokoomusta siitä, että päätös runnottiin läpi pikaisella aikataululla.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr.) ja SDP:n Juri Aaltonen ovat katsoneet, ettei poliitikoille annettu riittäviä vertailutietoja myynnistä.

Henrik Vuornoksen mukaan kaupunginhallitus sai ensi kertaa tietoa myyntivalmistelusta joulukuussa 2021. Myös avoimiin kysymyksiin saatiin Vuornoksen mukaan riittävät vastaukset kaupunginhallituksen kokouksessa viime viikon maantaina.

Lue myös:

Analyysi: Espoon sairaalan kiistelty myynti 295 miljoonalla on vasta päänavaus – lisää poliittisia riitoja on luvassa, kun isot sijoittajat hamuavat vakaata tuottoa julkisista sote-kiinteistöistä