Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ristiriitainen ohje koronatestistä ihmetyttää – "Emme estä koronatestiin hakeutumista", sanoo Espoon terveysjohtaja

Moni kotitestissä positiivisen koronatuloksen saanut pohtii parhaillaan sitä, hakeutuako viralliseen testiin, jotta tieto taudista tulisi koronapassiin.

Todistetusti sairastetulla koronalla on vaikutusta myös siihen, milloin tehosterokotus suositellaan annetavaksi.

Espoo ja yksitoista muuta Uudenmaan kuntaa ohjeistaa, ettei riskiryhmään kuulumattoman lieväoireisen tule hakeutua viralliseen koronatestiin. Miten tavallinen ihminen voi tällöin saada merkinnän sairastetusta koronataudista?

Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen tunnistaa kaupunkien linjausten ongelmallisuuden koronapassin suhteen.

– Olemme tässä asiassa murrosvaiheessa. Meillä ei ole mahdollisuutta testata kaikkia oireisia ja kysymys liittyy myös EU:n koronatodistukseen. Asia voi muuttua vieläkin tärkeämmäksi, jos koronapassi otettaisiin laajemmin käyttöön, Paananen sanoo.

Tällä hetkellä koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa alueellisten rajoitusten vaihtoehtona.

Paanasen mukaan rokottamisesta tulisi käydä keskustelua – siitä, mihin sillä ensisijaisesti pyritään, tartuntojen vai vakavan tautimuodon estämiseen.

Paananen näkee, että ensisijaista on sairaalahoitoon vievän vakavan tautimuodon torjunta.

– Kolmas annos on tässä tilanteessa kuitenkin kaikkien syytä ottaa. Tartunta voi tulla kolmenkin rokotteen läpi, mutta vakavan taudin riski pienenee, hän perustelee.

Paanasen mukaan ketään ei Espoossakaan estetä hakeutumasta viralliseen koronatestiin.

– Emme aktiivisesti estä testiin hakeutumista, mutta suosituksemme ja toiveemme on, että laboratoriotestit jätettäisiin niitä eniten tarvitseville. Suositusta on ohjannut lääketieteellinen tulokulma.

Espoo suosittelee lieväoireisille kotitestejä.