Jos kauppakorkeakoulun ovet eivät avautuneet, voi vaihtoehtona olla tutkinto yksityisessä korkeakoulussa – se tosin maksaa.
Lukukausi Helsinki School of Businesissa (HELBUS) maksaa vajaat 5 000 euroa. Kolmen vuoden kandidaatin tutkinnon (Bachelor of Arts in Business and Management) hinnaksi tulee siten vajaat 30 000 euroa. Maisterin tutkinto (MBA) maksaa 17 900 euroa kandin tutkinnon päälle.
Virolaisella Estonian Busines Schoolilla (EBS) on myös kampus Helsingissä. Sen lukukausimaksut ovat vajaat 4 000 euroa. Helsingissä voi suorittaa kansainvälisen liikkeenjohdon kandidaatin ja maisterin tutkinnot.
Opiskelijoita riittää molemmissa opinahjoissa.
Töölössä Runeberginkadun varrella toimivassa Helbusissa aloittaa keskimäärin 72 opiskelijaa vuodessa.
– Viime vuosi oli koronan vuoksi huippuvuosi. Silloin meillä aloitti 175 opiskelijaa, kertoo koulun rehtori ja toimitusjohtaja Kari Jääskeläinen.
Uudelle kampukselle, Domus Gaudiumiin (Mechelininkatu 3) muuttaneessa EBS:ssä opiskelee tällä hetkellä noin 250 opiskelijaa.

Helbusiin valitaan hakemuksen ja puhelinhaastattelun perusteella. Jääskeläinen kertoo, että lähes kaikille halutaan tarjota mahdollisuus näyttää kykynsä
Tutkintojen laatua valvoo englantilainen kumppaniyliopisto University of Northampton. Se myös myöntää englantilaiset tutkinnot.
Yksityisten korkeakoulujen tutkintojen kohdalla on hyvä huomata, että ne eivät kelpaa sellaisenaan haettaessa julkiseen virkaan Suomessa. Ulkomailla suoritettaville tutkinnoille on haettava Opetushallituksen myöntämää rinnastamispäätöstä.
Jääskeläinen kuitenkin huomauttaa, että kaupallisen tutkinnon suorittaneet päätyvät pääsääntöisesti töihin yksityiselle sektorille.
Ovatko yksityiset korkeakoulut oikopolku varakkaiden perheiden vesoille, jotka eivät pärjää kun julkisia korkeakoulupaikkoja jaetaan ylioppilastodistusten ja pääsykokeiden perusteella?
– Perheen varallisuus ei määrittele meidän opiskelijoita. Opiskelijoita on niin varakkaista kuin vähäosaisista perheistä, toteaa Jääskeläinen.
Hän kuitenkin sanoo, että suuri osa opiskelijoista rahoittaa opiskelunsa vanhempien tuella.