Espoo luopui sähköyhtiöstään 2006, ja arvostelijoiden mukaan se oli paha vikatikki – selvitimme nyt, millaista tuottoa myynnistä saadut rahat ovat antaneet

Talous: Espoon tärkein sijoitusrahasto tuottaa nyt varoja kaupungin investointeihin. Tuotto kestää vertailun suuriin institutionaalisiin sijoittajiin.

Espoon kaupungin tärkeimmän sijoitusrahaston tuotto on noussut viime vuosina kohtuullisen hyväksi. Tammi–marraskuussa 2021 Espoon Sähkön myynnistä aikanaan saadut rahat antoivat 10 prosentin tuoton. Toissa vuonna tuotto oli 3,9 prosenttia ja 2019 se oli 14,6 prosenttia.

Espoon kaupungilla on useita rahastoja, joista suurin on peruspalvelujen ja maanhankinnan investointirahasto. Se perustettiin 2006, kun kaupunki luopui viimeisestä osuudestaan Espoon Sähkö -yhtiössä.

Sähköyhtiön myyntiä on arvostelua pitkin 2000-lukua. Kritiikkiä nousi esiin taas viime viikolla, kun kaupunginhallitus päätti Espoon sairaalan myynnistä.

Arvostelijoiden mukaan Espoon olisi pitänyt säilyttää sähköyhtiö, sillä energia-ala on takonut kovia voittoja.

Länsiväylä pyysi Espoon kaupungilta tietoja rahastosijoitusten tuotosta.

Tietojen pohjalta ei voi tehdä vertailua sähköyhtiön myynnin järkevyydestä, mutta tilastot kertovat, että myyntitulotkin poikivat tuottoa.

Espoon saamat tuotot ovat lähellä tasoa, joihin suursijoittajat, kuten eläkeyhtiö Ilmarinen, ovat yltäneet.

Vuonna 2019 Ilmarinen sai sijoituksistaan 11,8 prosentin tuoton ja vuonna 2020 tuotto oli 7,1 prosenttia.

Espoon sijoitukset kestävät kohtalaisesti vertailua myös Helsingin pörssin OMX Helsinki Cap GI -indeksiin, joka sisältää myös osingot. Vuonna 2020 GI-indeksi nousi 15,7 ja vuonna 2019 nousua tuli 20,4 prosenttia. Vuonna 2018 GI-indeksi niiasi -3,9 prosenttia samalla kun Espoossa kirjattiin -3,8 prosentin tappio.

Investment Manager Antti Puranen kaupungilta kertoo, että investointirahasto on hajautettu laajasti eri omaisuusluokkiin. Viime vuosina hajautus on ollut lähellä työeläkeyhtiötä.

– Likvidiin osakemarkkinaan oli marraskuun lopussa 2021 sitoutunut 42,8 prosenttia, likvideihin korkosijoituksiin 30,8 ja vaihtoehtoisiin sijoituksiin 26,4 prosenttia sijoituksista.

Investointirahaston varainhoitajina toimivat SEB-pankki, Danske Bank, Evli Pankki sekä Espoon kaupunki, jonka osuus varainhoidosta on noin 32 prosenttia.

Purasen mukaan viime vuonna Espoon rahastojen tuotot olivat ennakoitua suuremmat. Investointirahaston markkina-arvo oli syyskuun lopussa 2021 reilut 722 miljoonaa euroa.

Kun investointirahasto perustettiin 2006, oli se pääoma 365 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 lopussa pääoma oli 583 miljoonaa.

Entinen kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen sanoi Espoon Sähkön myyntipäätöksen yhteydessä lehtihaastattelussa, että saatujen miljoonien ”pitää säilyä jälkipolville”.

Espoon rahoitusjohtaja Ari Konttas katsoo, että lupaus on pidetty.

– On, vastaa Konttas kysymykseen, onko sijoituksia hoidettu onnistuneesti.

Nordnet-pankin talousasiantuntija ja suositun Rahapodi-podcastin isäntä Martin Paasi pitää Espoon sijoituspainotuksia varsin onnistuneina.

– Mielestäni kohtuullista. Osakkeiden ja vaihtoehtoisten sijoitusten paino noin 70 prosenttia. Vaihtoehtoisten paino iso, koska korkotuotot ovat mitä ovat.

Investointirahaston tuottoja Espoo voi käyttää rahaston nimen mukaisesti investointeihin. Kaupungin budjettikirjan mukaan 2022–2024 tuotoista voidaan lohkaista investointeihin 15 miljoonaa euroa joka vuosi.

Kaikkiaan kaupunki ennakoi saavansa tänä vuonna rahoitustuottoja 22,5 miljoonaa. Summa koostuu rahastojen tuotoista, osinkotuotoista sekä peruspääoman korkotuotoista.

Se ylittää selvästi velkaisen kaupungin korkomenot, joiden oletetaan olevan 11,8–14,4 miljoonaa euroa 2022–2024.

Tulevaisuus voi silti olla myös yllätyksellinen. Martin Paasin mukaan sijoitusmarkkinoiden tilanne on hyvin haastava. Syinä ovat elvytyksen avittama pörssinousu, raketoiva inflaatio, koronan kurittamat kiinteistömarkkinat ja negatiiviset korot.

– Äärimmäisen hankala ympäristö sijoittaa, Paasi summaa.

Rahastot

Kolme muutakin rahastoa

Espoolla on suurimman rahastonsa lisäksi kolme muutakin rahastoa.

Elinkeinojen ja työllisyyden kehittämisrahastossa on reilun 52 miljoonan euron pääoma. Sen tavoite on edistää elinkeinotoiminnan edellytyksiä ja sitä kautta työllisyyttä.

Rahaston pääomasta noin 9,7 miljoonaa on sidottu maa- ja vesialueisiin ja 12,7 miljoonaa lainattu kiinteistöyhtiö Otaniemen Tiedeasunnoille. Sijoituksissa pääomaa oli 25,3 miljoonaa euroa ja sijoitusten markkina-arvo syyskuun 2021 lopussa oli 27,9 miljoonaa.

Kaksi pienempää rahastoa ovat kaupungin vahinkorahasto, jossa on noin 5,1 miljoonan pääoma sekä sosiaalisen luototuksen rahasto, jonka pääoma on noin 2,1 miljoonaa euroa.

Espoon rahastoja koskevat yleisohjeet ja säännöt on hyväksytty kaupunginvaltuustossa, ja kaupunginhallitus päättää rahastojen pidemmän aikavälin sijoitusperiaatteista.

Vuosittaisesta sijoitussuunnitelmasta päättää kaupunginjohtaja, ja rahoitusjohtaja vastuulla on toimeenpanoa koskevat ratkaisut.

Rahoitusjohtaja Ari Konttaksen mukaan sijoitusperiaatteita päivitetään noin viiden vuoden välein ja sijoitussuunnitelma tehdään vuosittain.

Tällä hetkellä Konttas ei näe tarvetta rahastoja koskevia sääntöjen muutoksille.

Lähteet: Espoon kaupunki, Ari Konttaksen haastattelu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut