Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli näpäytys asuntosijoittajille – "Näkemys oli pitkälti oikea"

Vuokra-asuntomarkkinoille rahojaan laittaneet sijoittajat joutuvat nyt totuttelemaan uuteen arkeen, jossa mikä tahansa vuokra-asunto ei enää myy itse itseään, toteaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Metsolan mukaan vuokramarkkinoilla on tapahtunut vuodessa iso murros.

– Vuokranantajat totuttelevat uuteen normaaliin, kun asuntojen vuokraus on muuttunut selvästi aiempaa haastavammaksi. Toisaalta vuokralaisilla on enemmän vaihtoehtoja ja parempi neuvotteluasema kuin vuosikymmeniin, Metsola kirjoittaa tiedotteessa.

Metsolan mukaan pitkään jatkuneen vuokra-asuntopulan jälkeen kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi.

 – Muutama vuosi sitten vielä riitti, että sijoitusasunto sijaitsi halutulla alueella. Vuokralaiseksi saattoi valita niin sanotusti parhaan päältä.

Nyt hyvistä vuokralaisista käydään Metsolan mukaan kovaa kilpailua.

– Vuokralaiskandidaatit katsovat tarkemmin vain sellaiset kohteet, jotka heti ensivaikutelman perusteella näyttävät kiinnostavilta. Asuntoa olisi myös päästävä nopeasti ja joustavasti katsomaan. Monella vanhan liiton vuokranantajalla on uuteen tilanteeseen aika lailla totuttelemista.

Metsolan mukaan Vuokraturvan vuosi sitten esittämä arvio, jonka mukaan vuokra-asuntopula on väistynyt Suomesta, sai aikanaan ristiriitaisen vastaanoton.

Sitä epäili muun muassa vuokralaisten etujärjestö Vuokralaiset VKL, joka katsoi, että vuokralaiset joutuvat edelleen rahapulan takia tyytymään liian pieniin vuokra-asuntoihin.

– Jälkikäteen arvioiden näkemys oli kuitenkin pitkälti oikea, Metsola toteaa.

Metsolan mukaan kysyntä vuokramarkkinoilla kohdistuu yhä nyt aiempaa tilavampiin asuntoihin. Kaikkein pienimpien asuntojen suhteellinen kysyntä ja vuokrataso on Metsolan mukaan taas laskenut.

– Pienten asuntojen kroonisen ylikysynnän väistyminen on helpottanut niiden vuokralaisten tilannetta, jotka haluavat nimenomaan pienen ja mahdollisimman edullisen asunnon.

Mielenkiintoisena Metsola pitää sitä, että pienimpien asuntojen kauppa on silti edelleen pysynyt vilkkaana ja niiden hinnat ovat jatkaneet nousuaan.

Ristiriitaiseen tilanteeseen voi Metsolan mukaan löytyä syy yleisestä asumiskustannusten noususta.

– Osin selittävä tekijä ovat ensiasunnon ostajat, joita on liikkeellä runsaasti, mutta myös sijoittajat haalivat edelleen pieniä yksiöitä. Keskeinen miniyksiöiden suosiota sijoittajien keskuudessa selittävä syy on se, että hoito- ja korjausvastikkeet määräytyvät neliömäärän mukaan. Vastikkeiden nopea nousu tukee siis tätä kautta pienten yksiöiden suosiota, Metsola arvelee.