Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo varoittaa: Päiväkoteja ehkä kiinni koronan takia – kerhot suljetaan helmikuun loppuun asti

Päiväkodit: Henkilökuntapula on jo lyhentänyt joidenkin päiväkotien aukioloaikoja.

Espoo on joutunut lyhentämään joidenkin päiväkotiensa aukioloaikoja henkilöstön koronatartuntojen ja muiden sairauspoissaolojen vuoksi.

Kaupunki on lähettänyt varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille tiedotteen, jossa kerrotaan, että kaupunki saattaa ääritapauksessa joutua sulkemaan jopa kokonaisia päiväkoteja. Kevyempiä keinoja ovat toiminta-ajan rajaaminen, yksittäisten ryhmien sulkeminen tai palvelun tarjoaminen jostain toisesta yksiköstä.

– Ohjenuoramme on lasten turvallisuus. Jos arvioimme, että turvallisuus vaarantuu, joudumme näihin poikkeuksellisiin toimenpiteisiin, sanoo Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.

– Toki toivomme, ettemme joutuisi sulkemisiin.

 Mattilan mukaan päiväkodit ja ryhmät pidetään auki, jos toiminta katsotaan pystyttävän järjestämään turvallisesti, vaikka henkilömitoitukset eivät täyttyisikään.

– Joudumme pyytämään venymistä henkilökunnalta ja ymmärrystä vanhemmilta.

Espoo on päättänyt sulkea avoimen varhaiskasvatuksen kerhot kuukaudeksi 25. helmikuuta saakka. Kerhojen henkilökuntaa siirretään päiväkoteihin, jotta lakisääteinen toiminta saataisiin turvattua. Kerhoista vapautuu nyt kolmisenkymmentä henkilöä.

– Tämä (kerhotoiminnan sulkeminen) on valitettavaa, mutta kerhot ovat toimintaa, jota laki ei velvoita. Kerhojen sulkeminen ei pelasta koko tilannetta, mutta helpottaa jonkin verran, Mattila sanoo.

Päiväkotien henkilöstötilanne on ollut haastava jo ennen koronaepidemiaa. Mattilan mukaan nopeasti tarttuva omikron voi romahduttaa päiväkodin henkilöstötilanteen hetkessä.

– Voi tulla tilanne, että kaikki sairastuvat.

– Korona on vaikuttanut myös Seureen. Heilläkin on rekrytointiongelmia. Tilanne on se, ettei mistään saa lisää henkilöstöä.

Mattilan mukaan päiväkodeissa on torstaihin mennessä selvitty ilman isompia poikkeustoimia, sillä tartunnat ovat verottaneet myös hoitoon tuotavien lasten määrää.