Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijari esiintyy Espoona – Gmail-osoitteesta lähetetty väärää tietoa koronarajoituksista

Espoon kaupungin nimissä perustetusta Gmail-osoitteesta on lähetetty väärää tietoa koronarajoituksista tapahtumien järjestäjille, tiedottaa Espoo.

Viestejä on lähetetty ainakin talviurheilukilpailujen järjestäjille.

Viesteissä on kaupungin mukaan useita virheellisiä väittämiä. Ainakin osa viesteistä on allekirjoitettu "Espoon koronaviruksen ennaltaehkäisytiimin" nimissä.

Espoon kaupungin turvallisuuspäällikkö Petri Häkkinen muistuttaa, että kaupungin sähköpostit tulevat aina espoo.fi- tai opetus.espoo.fi-loppuisesta osoitteesta.

Ajantasaiset tiedot Espoossa voimassa olevista koronarajoituksista ja -suosituksista löytyvät puolestaan kaupungin verkkosivuilta.

– Kehotan ihmisiä varovaisuuteen. On erittäin ikävää, että tällaista tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa tietoa levitetään jälleen. Jos et ole aivan varma, että kyseessä on virallinen viranomaisten ohjeistus, älä ainakaan jaa sitä eteenpäin, Häkkinen toteaa tiedotteessa.

Epäilyttävistä viesteistä voi ilmoittaa Espoon sähköisen palautekanavan kautta. Palautteen aiheeksi pitää valita ”Muu ja yleinen palaute” ja edelleen ”Turvallisuus Espoon kaupungissa”. Näin viestisi ohjautuu suoraan Espoon turvallisuusasiantuntijoille.

Espoon kaupunki muistuttaa, että ulkotapahtumia saa järjestää turvallisuusohjeita noudattaen. Esimerkiksi Leppävaarassa kilpaillaan viikonloppuna perinteiset Marjon Hiihdot.

Uudellamaalla on kielletty henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 31.1. asti.

Kielto ei koske ulkotapahtumia, eikä ulkotiloissa tapahtuvia kokoontumisia tai niiden henkilömäärää ei ole rajoitettu. Järjestäjän täytyy silti huomioida osallistujien terveysturvallisuus tartuntatautilain mukaisesti.

– Toiminta täytyy järjestää niin, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin tai muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla, Espoo ohjeistaa tiedotteessa.

Ohjeisiin kuuluu, että mihinkään toimintaan ei saa osallistua flunssaoireisena. Vahva suositus on, että ohjaajat ja yli 12-vuotiaat käyttävät sisätiloissa ollessaan kasvomaskia, jos terveydelliset syyt eivät ehdottomasti estä sen käyttöä.

Maskia ei tarvitse käyttää liikuntasuoritusten aikana. Muiden kuin harrastajien ja ohjaajien oleskelu harrastus- ja pukeutumistiloissa minimoidaan.

Espoon mukaan kaupungin kouluihin on kohdistettu myös rokotevastaista uhkailua.

Kaupunki kertoo tiedotteessa, että oppilaiden vanhemmilta tulleissa viesteissä kielletään niin lapsen rokottaminen, maskin käyttö kuin käsidesin käyttöön kehottaminen, ellei kyseessä ole lapsen oma käsidesi.

Viesteissä varoitetaan, että sitä käytetään tarvittaessa todisteena oikeustoimissa.

Kaupungin mukaan Espoossa noudatetaan valtakunnallisia rokotusohjeita ja -suosituksia. Ketään ei rokoteta väkisin, ja alle 12-vuotiaiden rokottamiseen vaaditaan aina kaikkien huoltajien allekirjoittama kirjallinen lupa.

Espoossa koronarokotuksia ei anneta myöskään kouluilla, vaan vain rokotuspisteissä, joissa alle 12-vuotiaalla täytyy olla aina vähintään yksi aikuinen mukanaan.

– Emme hyväksy henkilöstöömme kohdistuvaa painostusta missään muodossa. Tarvittaessa ilmoitamme matalalla kynnyksellä poliisille painostuksesta ja asiattomasta toiminnasta henkilöstöämme kohtaan, toteaa turvallisuuspäällikkö Häkkinen tiedotteessa.