Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus hankkii koko Suomen koronalääkkeet

Hallitus esittää, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valtuuttaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hankkimaan koko maata varten koronalääkkeitä. Tavoitteena on, että lääkkeet saataisiin käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Tiedotteessa todetaan, että esityksellä varaudutaan mahdollisiin lääkehankintoihin. Hus myös varastoisi ja jakelisi lääkkeet.

STM sitoutuisi korvaamaan toiminnasta Husille aiheutuvat kustannukset enintään 20 miljoonan euron valtionavustuksella. Tästä 15 miljoonaa euroa ylittävä osa myönnettäisiin ehdollisena. Se osuus vaatii eduskunnan erillisen päätöksen.

Varhemmin tällä viikolla Husin ylilääkäri Asko Järvinen sanoi tiedotustilaisuudessa toivovansa, että koronalääkkeet tulisivat käyttöön mahdollisimman nopeasti. Hän sanoi, että lääkkeiden saatavuus tulee olemaan sellainen, ettei niistä tule koko kansan lääkettä.

Maailmalla koronalääkkeitä on hyväksytty käyttöön vain vähän. Euroopassa on hyväksytty hätäkäyttöön kaksi koronalääkettä.

Suomessa ei Järvisen mukaan nyt ole koronalääkkeitä eikä niille ole täällä vielä myyntilupaakaan.

Euroopan lääkevirastossa on parhaillaan myyntilupakäsittelyssä kaksi suun kautta otettavaa koronalääkettä. Niiden tarkoitus on estää viruksen leviämistä elimistössä.

Uusien lääkkeiden ei arvioida poistavan kokonaan vaikeaa koronaa tai siihen sairastumisen riskiä.