Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Wolt-kuljettaja sylki kasvoille" – Ruokalähettien ajelu espoolaisella kävelykadulla kiristää asukkaiden hermoja

Liikenne: Ruokalähettien pysäköinti ravintoloiden edessä rassaa Leppävaaranraitilla. Lain rikkomisesta huomauttanut nuori nainen kertoo saaneensa haistattelua ja sylkeä päällensä. Kaupunki aikoo tarkistaa ensimmäisenä, ovatko alueen liikennemerkit riittäviä.

Keskiviikkona lounasaikaan Leppävaaranraitilla kulkee väkeä verkalleen. Pari autoa on pysäköitynä kävelykadulle.

Hätävilkut kertovat, että pysäköinti on väliaikaista. Paikalle 5 minuutin päästä saapuva kuljettaja ei anna haastattelua.

Ohi kulkeva keski-ikäinen leppävaaralaismies suostuu vahvistamaan sen, asukkaat ovat puhuneet jo pitkään: Kävelykadulla ravintoloiden edessä päivystävät Woltin ja Foodoran ruokalähetit eivät noudata lakeja tai sääntöjä. Piittaamattomuus koskee tosin muitakin.

– Taksien läpiajo väheni jonkin verran, kun tuonne torin laitaan saatiin puomi, mies kertoo ja viittoo Läkkitorin eteläkulmaan.

Kiireisimmät tosin ajavat puominkin läpi, sillä se antaa myöten.

Miehen mielestä Espoon kaupunki ei hoida valvontavelvollisuuksiaan, eikä tavallisen asukkaan kannata mennä kuljettajille huomauttelemaan.

– Heillä on äkkiä nyrkit pystyssä, pitkään alueella asunut mies sanoo.

Raitin varrella asuva nuori nainen kertoi äskettäin Facebookissa saaneensa katsella keskisormea huomautettuaan väärinpysäköinnistä.

Pahin tilanne johti naisen mukaan siihen, että Wolt-kuski huoritteli ja sylki päin kasvoja.

Nainenkin sanoo, ettei piittaamattomuus koske vain lähettejä.

– Korona-aikana ruokalähettien määrä on kuitenkin kasvanut räjähdysmäisesti, hän sanoo Länsiväylälle.

Nainen kertoo, että osa asukkaista yrittää pysäyttää lähettejä huitomalla käsillään merkiksi, että kävelykadulle ajo on kielletty.

– Sillä ei ole mitään vaikutusta. Lähetit sanovat kuin yhdestä suusta, että soita poliisille tietäen, ettei poliisi tule tällaisen asian takia paikalle.

Naisen mukaan ongelmaa voisi korjata puomeilla, jotka vain hälytys- ja huoltoajoneuvojen kuljettajat voisivat avata erikoisavaimella.

Miehen mukaan näkyvät liikennemerkitkin olisi hyvä alku.

– Nyt täällä ei ole edes merkkiä, joka kertoisi, että vain huoltoajo on sallittu.

Ravintoloiden lisäksi kadulla on muun muassa sairaanhoidon laboratorio.

– Ymmärrän, että sen eteen tuodaan potilaita. Mutta muiden olisi helppo kävellä. Matkaa on vain joitakin kymmeniä metrejä, mies sanoo.

Ajoluvat ja liikennesäännöt käydään läpi kaikkien kuljettajien kanssa heidän aloittaessaan yhteistyön Woltin kanssa. Kuljettajia muistutetaan liikennesäännöistä ja muista liikenneasioista säännöllisesti myös uutiskirjeissä. Jos saamme tiedon, että kuljettaja on rikkonut liikennesääntöjä, asiaan pyritään aina puuttumaan viipymättä, selvittää Woltin maajohtaja Henrik Pankakoski.

Pankakosken mukaan myös Leppävaaranraitin tapausta on käyty läpi sekä siitä kertoneen naisen että lähetin kanssa.

– Lähetin kanssa on käyty vakava keskustelu liikennesäännöistä ja asiakkaiden ja muiden henkilöiden kohtaamisesta, Pankakoski sanoo.

Valtaosa ruokaläheteistä kulkee varsinkin talvella autolla. Pankakosken mukaan palautetta lähettikumppanien liikennekäyttäytymisestä tulee asiakkailta tasaisin väliajoin. Viestien määrä on hänen mukaansa kuitenkin maltillinen suhteessa siihen, että Suomessa tehdään satoja tuhansia kuljetuksia joka viikko.

– Tämähän ei koske vain ruokalähettejä, vaan myös esimerkiksi verkkokaupan kotiovelle tuotavia kuljetuksia, Pankakoski huomauttaa.

Kun ongelmia syntyy, Wolt pyrkii keskustelemaan kaupungin, asukkaiden, lähettien ja kauppiaiden kanssa.

– Esimerkiksi Helsingin Iso-Roobertinkadulla, jossa on paljon ravintoloita, oli aiemmin vaikea toimia henkilöautolla. Neuvottelimme asiasta eri tahojen kanssa ja saimme muutettua tilannetta niin, että henkilöautolla pysähtyminen tuli mahdolliseksi, Pankakoski kertoo.

– Toinen tapa parantaa liikenneturvallisuutta olisi varmistaa, että kieltomerkit ovat varmasti nähtävillä ja säännöllisesti viestiä lähettikumppaneille niiden noudattamisen tärkeydestä.

Myös Foodorasta kerrotaan, että lähettejä muistutetaan tasaisin väliajoin liikenneturvallisuudesta, jalankulkijoiden turvallisuudesta sekä liikennesääntöjen ja muiden ohjeiden noudattamisen tärkeydestä.

– Lisäksi sesonkikohtaisesti muistutamme eri varusteiden käytöstä, esimerkiksi kesä- ja talvirenkaista, pyörän valoista ja heijastimista. Viestimme läheteille myös tietyömaista, äkillisistä liikenneuutisista ja huonosta säästä, selvittää viestintäpäällikkö Kyösti Hagert.

Foodora toimittaa Espoossa ruokalähetyksiä vain autoilla. Pääkaupunkiseudulla kuljetus onnistuu pyörällä vain Helsingin kantakaupungissa.

Leppävaaranraitin tilanteesta on tullut palautetta Espoon kaupungille, ja vastaava palautetta on saatu myös Ison Omenan ympäristöstä ja Kuitinmäestä, kertoo kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska.

Kaupungin liikenteenhallinnan näkemyksen mukaan ruokalähettejä ei voi tulkita huoltoajoksi, eikä heillä näin ollen ole oikeutta ajaa tai pysäköidä alueella, jossa vain huoltoajo on sallittu.

– Yksi mahdollisuus tällaisessa tilanteessa ovat ajoesteet. Niissä on kuitenkin se ongelma, että ne haittaisivat myös huoltoajoa ja kunnossapitoa, Tanska sanoo.

Pysäköinninvalvonta on Tanskan mukaan puuttunut tilanteisiin ja joitakin virhemaksuja on jaettu. Lisäksi on annettu suullisia huomautuksia.

Tanska muistuttaa, että palautetta ja toiveita valvonnasta voi jättää kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalveluun.

– Pysäköinninvalvonta ei voi päivystää jatkuvasti jossakin kohteessa, mutta jos kohteesta tulee pyyntöjä, se voidaan ottaa kierrokselle mukaan. Viime kädessä on kuitenkin kuljettajien vastuu huolehtia siitä, että he noudattavat liikennesääntöjä.

Raitin ongelmista on syytetty myös maksullista pysäköintiä. Katupysäköinti muuttui Espoossa viime keväänä maksulliseksi tietyillä alueilla.

Tanska ei usko, että maksullinen pysäköinti olisi syy tilanteeseen.

– Leppävaaranraitin ympäristössä pysäköinti on maksullista vain Läkkisepän torin parkkipaikalla. En usko, että ruokalähetit ovat ennenkään jättäneet autoa sinne.

Tanska arvioi, että Leppävaaranraitilla pyritään ensimmäiseksi tarkistamaan, että kiellot on merkitty riittävän selvästi.

– Leppävaaranraitin perusparannusta suunnitellaan parhaillaan. Ongelmaan pyritään puuttumaan myös siinä.

Muokattu 24.1.2022 klo 11.05: Jutun lopussa luki virheellisesti, että pysäköinti olisi maksullista vain Läkkitorilla. Pysäköinti on kuitenkin maksullista Läkkisepän torin parkkipaikalla.

Lue myös:

Asukkaat haluavat säilyttää ruusut Leppävaaranraitilla – "Ruusutarha on kaunein osa ja edustaa oman aikansa kaupunkimiljöötä"