Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autistinen lapsi odotti kyytiä kotiin puolitoista tuntia – nyt isä avautuu Espoon koulukuljetusten karusta arjesta: "Epäilen, ettei kuljettajia ole koulutettu riittävästi"

Koulukuljetukset: Tämä vaikuttaa 2017 syksyn koulukuljetuskatastrofin toisinnolta, sanoo erityislapsen isä.

Autistisen lapsen kotimatka viivästyi 90 minuutilla, koska koulutaksi juuttui lumipenkkaan Espoossa viime viikolla, kertoo erityislapsen isä Mika-Erik Walls.

– Lapsi ei ollut kyennyt pidättämään vessatarvettaan. Sen jälkeen hän on vastustellut koulutaksiin menemistä.

Espoon koulukyytejä hoitavien taksiyrittäjien vaihtuminen on poikinut muutaman mahdollisen vaaratilanteen ja runsaasti myöhästymisiä. Osa kyydeistä on jäänyt kokonaan tulematta. Espoo kilpailutti koulukuljetukset ja kuljetuksia hoitavista taksiyrityksistä kolme neljästä on uutta.

– Taksit tulevat miten sattuu. Kuskit ovat kokemattomia ja kalusto sellaista, että se tuppaa jäämään hankeen kiinni. Kuljettajissa on paljon ulkomaalaistaustaisia eikä kuljettajilla ole kokemusta erityislapsista, Walls luettelee.

Walls kertoo, että hänen lapsellaan on ehtinyt olla reilun kahden viikon aikana jo kaksikymmentä eri kuljettajaa.

– Tämä luo lapsille turvattomuutta. Samoin se, ettei vanhemmille soiteta (poikkeustilanteissa) välittömästi. Olisimme tällöin voineet "pelastaa" ja noutaa lapsemme itse tuosta tilanteesta, Walls sanoo.

Epäilen, ettei kuljettajia ole koulutettu riittävästi.

Koulukuljetusten ongelmat heijastuvat myös lasten koulunkäyntiin ja perheiden arkeen.

– Odotimme 40 minuuttia räntäsateessa, kun kuljetus oli myöhässä. Lapsi myöhästyy tunnilta ja kouluavustajat ja opettajat joutuvat päivystämään, tulevatko lapset vai eivätkö tule.

– Epäilen, ettei kuljettajia ole koulutettu riittävästi.

Lasta kuljetti aiemmin muutama vakiokuski, Walls kertoo.

Lue myös:

Espoon koulukuljetukset sekaisin tammikuun loppuun asti

Kuljetusyrittäjien vaihtuminen on poikinut Espoossa kolme vakavaa reklamaatiota, kertoo Espoon logistiikan kuljetuspäällikkö Reetta Björkroth. Reklamaatiot koskevat kahta eri kuljetusyritystä.

Björkrothin mukaan yksi reklamaatioista koskee julkisuudessakin puitua tilannetta, jossa lapsi on päästetty lähtemään autosta yksin.

Ilta-Sanomat ja Iltalehti kertoivat tiistaina, että espoolainen kehitysvammainen lapsi oli jätetty vastoin sopimuksia koulutaksista pois yksin viime perjantaina.

Muita vastaavia yksinjättötapauksia ei Björkrothin mukaan Espoossa ole.

Vakavaksi luokitellaan myös esimerkiksi tilanne, jossa pyörätuoli on kiinnitetty kyytiin huonosti.

– Kirjaamme kaikki reklamaatiot ylös. Vakavissa reklamaatioissa turvallisuus on vaarantunut tai on syntynyt mahdollinen vaaratilanne, Björkroth kertoo.

Björkroth on tietoinen myös tapauksesta, jossa lapsen kotimatka on viivästynyt auton juututtua lumipenkkaan. Huoltajan tekemän reklamaation mukaan lapsi tuotiin kotiin 90 minuuttia myöhässä. Palveluntuottaja kertoo auton olleen jumissa 45 minuuttia.

– Auto oli jäänyt noutopaikan pihaan jumiin ja jouduttu hinaamaan. Näissä tapauksissa menee aikaa, ennen kuin päivystävä vara-auto saadaan paikalle, Björkroth kertoo.

Taksikuljetukset Harri Vuolle Oy:n toimitusjohtaja Harri Vuolle kertoo, että tapaus, jossa lapsi oli jätetty yksin kyydistä pois on heidän yksittäistapaus.

Vuolteen mukaan julkisuudessa on liikkunut asiasta väärää tietoa.

– Oppilas juoksi omaan rappuunsa sisään, josta hän löytyi. Oppilas ei ole ollut ulkona yksin.

Vuolteen mukaan teiden liukkaus ja hankalat lumiolot haastavat kuljetuksia.

– Meillä on noin 50 autoa näissä ajoissa. Jos yksi tai kaksi autoa jää penkkaan kiinni, ei puhuta erityisen isosta ongelmasta. Kalusto on normaalia invataksikokoluokkaa. Emme voi pitää nelivetomaastoautoja.

Vuolteen mukaan on normaalia, että sopimuskauden alussa tulee myöhästymisiä.

– Kun uusia kuljettajia tulee, menee aikaa ennen kuin he oppivat paikat ja reitit. Volyymiin nähden isoja ongelmia ei ole ollut. Meillä on yli 600 kuljetettavaa päivässä eli teemme yli tuhat päivittäistä matkaa.

– Aikatauluissa on ollut haasteita, mutta syy ei ole yksin meidän. Myös kaupungilla on ollut haasteita saada meille oikeita aikatauluja.

Kuljettajien kouluttaminen kuuluu pääsääntöisesti kuljetusyrittäjille. Kaupunki on järjestänyt kuljetusyrityksille aloitustilaisuuden, jonka yksi aihe oli asiakkaiden erityispiirteiden huomiointi kuljetuksissa. Kaupunki suunnittelee myös oman kuljettajakoulutuksen järjestämistä.

1. tammikuuta voimaan tulleet sopimukset on tehty määräaikaisina 31.7. 2024 saakka. Sopimuksia voidaan jatkaa toistaiseksi voimassa olevana, Björkroth kertoo.

Walls on kiinnostunut koulukuljetusten sujumisesta isänä, mutta myös kasvun ja oppimisen lautakunnan jäsenenä. Wallsin mukaan kilpailuttamisella haettiin lähinnä säästöjä.

– Hinta oli merkittävin kriteeri. Jätin siitä eriävän mielipiteen.

– Espoon sopimusosaaminen on huonoa. Olen pyytänyt kilpailutussopimuksen nähtäväkseni.

Walls teki rikosilmoituksen vuonna 2017 kuljetusyhtiö Kajonin kuljetuksessa tapahtuneesta laiminlyönnistä. Koulutaksi oli jättänyt hänen lapsensa yksin kerrostalon rappukäytävän oven eteen, vaikka sopimuksen mukaan erityislasta ei olisi saanut jättää yksin. Juttu päätyi käräjäoikeuteen ja kuljettaja tuomittiin vuonna 2019 vammaisen lapsen heitteillepanosta.

Lue myös:

Espoon koulukuljetuksista rikosilmoitus: Jo toinen tapaus, jossa erityislapsi jätettiin yksin kyydistä

"Koulukuljetukset käynnistyneet luokattoman huonosti" – Espoon demarit vaativat kaupungilta välittömiä toimia

Ekaluokkalaisen koulukyyti puolitoista tuntia, matka pari kilometriä – Espoolaisäiti: "Ei herätä luottamusta"