Historialliset aluevaalit huipentuvat sunnuntaina – seuraa näitä asioita Länsi-Uudellamaalla

Sunnuntain aluevaali on monella tapaa historiallinen. Taustalla on kaikkien aikojen suurin kuntauudistus.

Vaali järjestetään ensimmäistä kertaa ja nykymuodossa viimeistä. Seuraavalla kerralla aluevaali on kuntavaalin yhteydessä.

Vaalituloksen ennustaminen varsinkin Länsi-Uudellamaalla on vaikeaa, koska vertailupohjaa ei ole.

Äänestysinto näyttää jäävän alhaiseksi, ehkä jopa viime eurovaalien alle.

Ennakkoäänestys ei ainakaan lupaa vilkasta osanottoa. Länsi-Uudellamaalla kävi äänestämässä ennakkoon 23 prosenttia äänioikeutetuista.

Hajonta oli suurta. Hännänhuippuna on Espoo 21,6 prosentilla ja kärjessä Kauniainen 38,6 prosentilla. Kirkkonummella äänestysprosentti oli alueen keskivertoa 23,3.

Viime vuoden kuntavaalissa suurin osa äänistä annettiin ennakkoon. Se oli poikkeuksellista johtuen koronasta ja kahteen viikkoon venytetystä ennakkoäänestyksestä. Aluevaalissa ennakkoäänestys oli nyt tuttu yksi viikko.

Jos äänestäjät toimivat viime kuntavaalien tapaan ja suurin osa on jo käynyt äänestämässä, vaali-into voi jäädä todella alhaiseksi, jopa reilusti alle 50 prosentin.

Mutta kaikki riippuu siitä, kuinka tiuhaan vaalihuoneistojen ovet käyvät sunnuntaina.

Länsi-Uudellamaalla valitaan uuteen aluevaltuuston 79 jäsentä 10 kunnasta.

Puoluekartta uudessa aluevaltuustossa voi näyttää kovin erilaiselta kuin nykyisissä kunnanvaltuustoissa. Tai sitten se on samatyyppinen kuin Espoon kaupunginvaltuusto.

Länsi-Uudellamaalla on äänioikeutettuja noin 370 000, joista espoolaisia on 61,6 prosenttia. Vaalissa voi äänestää ketä tahansa alueen ehdokasta, kuntakiintiöitä ei ole.

Tulevan aluevaltuuston kokoonpanossa on hyvin oleellista, kuin uskollisesti äänestäjät antavat tukensa kotikunnan ehdokkaille ja kuinka ahkerasti kussakin kunnassa äänestetään.

Viime kuntavaalien pohjalta on tehty laskelmia, miten paikat voisivat jakautua.

Espoolaisten valtuutettujen osuus voisi jopa nousta yli 60:n. Tämä siinä tapauksessa, että kaikki äänestäisivät oman kunnan ehdokasta kuten viime kuntavaalissa.

Laskelma on hyvin teoreettinen, ja kuntarajojen yli äänestämistä tapahtuu varmasti, mutta kuinka paljon, se jää nähtäväksi.

Jos verrataan viime kuntavaaliin, kokoomus on ylivoimainen Länsi-Uudellamaalla. Kuntavaalin yhteenlaskettu kannatus pyörii noin 30 prosentin paikkeilla.

Kakkosena on hieman yllättäen RKP lähes 20 prosentin kannatuksella.

RKP:llä on erittäin vahva jalansija muutamissa kunnissa. Esimeriksi Kirkkonummella puolue sai eniten ääniä viime vuonna.

Vertailun kolmonen ja nelonen ovat vihreät ja SDP noin 15 prosentin kannatuksella.

Uudelle hyvinvointialueelle siirtyvät kaikki terveys- ja sosiaalipalvelut sekä pelastustoimi.

Länsi-Uudellamaalla pelastustoimen siirto tapahtunee sujuvasti, sillä Espoon kaupunki on hoitanut jo pitkään koko uuden hyvinvointialueen palo-ja pelastustoimen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut