Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluevaalit 2022 | Ylen ennuste: Espoo ei jyrääkään täysin muita kuntia, Lohja ja Vihti kirivät

Espoon pelättiin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ylivoimaisesti suurimpana kuntana jyräävän täysin muut kunnat ja kahmivan jopa 64 aluevaltuuston 79 paikasta.

Ylen tulosennusteen mukaan Espoon ylivoima jää kuitenkin arvioitua pienemmäksi ja espoolaisia nousisi aluevaltuuston 44. Jokainen Länsi-Uudenmaan kunta saisi aluevaltuustoon vähintään yhden edustajan.

Suuria yllättäjiä ovat Lohja, josta on Ylen ennusteen mukaan nousemassa 11 valtuutettua, sekä Vihti, joka on saamassa 6 edustajaa.

Yle laski syyskuussa, miten valta jakautuisi, jos suomalaiset äänestäisivät samalla tavoin kuin kesäkuun 2021 kuntavaaleissa. Tämän arvion perusteella esimerkiksi Lohja ja Vihti olisivat molemmat saaneet 2 edustajaa.

Myös Kauniainen olisi jäänyt ilman edustajaa. Ylen tämän illan vaaliennusteen mukaan Kauniainen on saamassa ääniharava Veronica Rehn-Kiven (r.) johdolla 3 edustajaa aluevaltuustoon.

Kirkkonummi on saamassa 6 paikkaa, Raasepori 5 sekä Hanko, Inkoo, Karkkila ja Siuntio kukin yhden paikan.

Länsi-Uudenmaan äänistä on laskettu hieman yli 90 prosenttia.

Voit seurata ääntenlaskennan etenemistä Länsiväylän tulospalvelussa.

Lue myös:

Suomen rikkain kunta ei saa yhtään edustajaa päättämään asukkaidensa sosiaali- ja terveydenhuollosta – Yle: Espoo jyräämässä pikkukunnat aluevaaleissa