Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijarit tavoittelevat sometilejä – Tästä syystä puhelinnumeroaan ei kannata antaa

Kysyikö tuttu puhelinnumeroasi Facebook-viestissä? Numeroasi kaipaava voikin olla sometiliäsi havitteleva huijari, varoittaa tiedotteessaan Kyberturvallisuuskeskus.

Huijari voi saada tilisi haltuun puhelinnumerolla ja kaksivaiheisen tunnistautumisen vahvistuskoodin avulla.

Tiedotteen mukaan kalastelussa ystäväsi pyytää sinulta puhelinnumeroasi ja kertoo osallistuvansa kilpailuun tai arvontaan puhelinnumerollasi. Sen vuoksi sinulle tulee kilpailusta tai arvonnasta koodi tekstiviestillä, jonka ystäväsi pyytää saada itselleen.

Tämän jälkeen tunnuksellesi kirjaudutaan, salasanasi vaihdetaan ja tunnuksesi sähköpostiosoite muutetaan. Tämän jälkeen tunnuksesi on hyökkääjän hallussa. Hän voi lähettää nyt eteenpäin vastaavia huijauksia.

Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että myös tutuilta tulevien Facebook-viestien kanssa tulee olla valppaana. Välttämättä lähettäjä ei ole hän, joksi häntä luulet. Sen vuoksi tulee aina varmistaa viestin lähettäjän henkilöllisyys. Mikäli sinua lähestynyt on tuttu, voit ottaa häneen yhteyttä esimerkiksi puhelimella ja kysyä, onko hän lähettänyt tämän viestin.

Jos viestin lähettäjä toivoo, että hänelle annetaan tekstiviestillä tulevia koodeja tai luottokortin tietoja, pyyntöön ei tule suostua.

Kuberturvallisuuskeskus neuvoo edelleen, että verkkopankissa ei tule hyväksyä maksuja, joiden aiheellisuudesta ei ole varma.

Periaate “jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta”, pätee tiedotteen mukaan myös tähän huijausyritykseen. Mikäli tuttavasi ottaa yhteyttä ja kertoo osallistuneensa arvontaan puhelinnumerollasi ja vielä voittaneensa tuhansia euroja, on kysymyksessä hyvin todennäköisesti huijauksen yritys.