Nuorten keskuudessa on pääkaupunkiseudulla yleistynyt ilmiö, jossa alaikäiset lapset ja nuoret ryöstävät toisilta lapsilta merkkivaatteita väkivallalla uhkaamalla.
Länsiväylä on aiemmin kertonut ryöstöistä, joissa on viety erittäin arvokkaita vaatteita nuorilta.
Nyt ilmiö huolestuttaa Itä-Uudenmaan poliisia, jonka tietoon on tullut viime aikoina useita tapauksia, joissa alaikäinen lapsi tai joukko alaikäisiä nuoria on ryöstänyt väkivallalla uhkaamalla arvokkaan merkkituotteen toiselta lapselta tai nuorelta.
– Nyt ei puhuta enää mistään ihan kevyistä rikoksista. Jos varastaa joltakulta jotain ja uhkaa häntä väkivallalla, on rikosnimike ryöstö tai törkeä ryöstö. Jos epäilty on täyttänyt jo 15 vuotta, on hän rikosoikeudellisessa vastuussa, kertoo rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteessa.
Nuorten ryöstötapauksia on ollut poliisin mukaan aivan vastikään muun muassa Vantaalla, mutta myös pk-seudun ulkopuolella kuten Järvenpäässä ja Hyvinkäällä.
– Yhdessä näistä tapauksista nuoret olivat esimerkiksi uhanneet alaikäistä lasta kuula-aseella juna-asemalla. Saalis on ollut esimerkiksi merkkivyö tai ulkotakki. Jopa merkkikenkiä on viety toisten lasten jaloista, Kauppinen kertoo.
Koska kyse on vakavasta rikoksesta, poliisi aloittaa tutkintatoimenpiteet heti.
– Näin vakavat rikokset lähtökohtaisesti selviävät, sillä poliisissa panostetaan erityisesti niiden tutkintaan. Aloitamme tutkinnan toimenpiteet alusta saakka tutkimalla tapausta ryöstönä tai törkeänä ryöstönä, olipa epäiltynä sitten lapsi, nuori tai täysi-ikäinen. Jos epäilty ei ole vielä rikosoikeudellisessa vastuussa, hänet ohjataan moniammatillisen avun piiriin, Kauppinen jatkaa.
Poliisi neuvoo lasten ja nuorten vanhempia tarkkailemaan onko lapselle ilmestynyt merkkivaatteita tai onko häneltä hävinnyt sellainen yllättäen.
Vanhemman hälytyskellojen kannattaa soida siinä vaiheessa, jos nuorella on hallussaan uusi arvokas merkkivaate tai asuste, eikä sen alkuperästä ole vanhemmalla tietoa - tai jos nuori kertoo ostaneensa sen kaveriltaan todella halvalla. Muutenkin nuorten kanssa olisi poliisin mukaan hyvä keskustella ilmiöstä.
– Vanhemman vastuulla on tietää nuoren elämässä vaikuttavista vakavista ilmiöistä, eikä puheeksi ottoa kannata turhaan arastella, Kauppinen painottaa.
– Vastuullisen aikuisen ei kannata tyytyä helppoihin vastauksiin, kun kyseessä on vakava ilmiö, johon sekaantumisella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia nuoren elämään. Asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille, sillä väliintulo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa usein katkaisee nuoren rikoskierteen, Kauppinen sanoo.
Vanhemman, joka epäilee oman lapsensa tai jonkun tutun lapsen joutuneen tällaisen uhriksi tai muuten sekaantuneen asiaan jotenkin, kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin.
Jos tilanne on akuutti eli esimerkiksi jonkun terveys on uhattuna, tulee soittaa viipymättä hätäkeskukseen 112.
– Myös koulun kautta saa hyvin yhteyttä nuorisotyöntekijöihin, joiden kautta asian selvittäminen lähtee etenemään.