Koronaeristykset jäävät historiaan – Espoon sairaalakuormituksessa merkittävä käänne

Espoon sairaalassa oli maanantaina 23 koronapotilasta ja Husin sairaaloissa 16 espoolaista koronan vuoksi hoidettavaa.

– Trendi on hyvä. Sairaalapotilaiden määrä on laskenut noin viidenneksellä vajaassa viikossa, iloitsee Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

Paanasen mukaan on mahdollista, että koronaepidemian huippu on nyt saavutettu ja tilanne hellittää kevättä kohti mentäessä.

– Meidän pitää kuitenkin varautua eri skenaarioihin, sillä epidemian ennakointi on vaikeaa. Sairaalahoidon tarpeeseen vaikuttaa myös se, mitkä väestöryhmät sairastuvat. Seuraamme tilannetta ja skaalaamme tarvittaessa omaa toimintaamme.

Koronan ilmaantuvuusluku on Espoossa 2 933 kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohden. Todellinen ilmaantuvuus on kuitenkin hämärän peitossa, sillä kaikkia oireisia ei edes kehoteta hakeutumaan virallisiin testeihin. Laboratoriotesteihin on jonoa ja testit pyritään suuntamaan vakavan koronavirustaudin riskiryhmille ja sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleville.

Espoo ei enää aseta positiivisen koronatestituloksen saaneita tartuntatautilain mukaiseen eristykseen. Saman päätöksen ovat tehneet muun muassa Helsinki ja Vantaa. Asiasta tiedotettiin perjantaina.

Paanasen mukaan eristys on menettänyt vaikuttavuutensa, koska viiveet näytteenottoon ovat pitkät ja suurin osa jatkotartunnoista jo tapahtunut, kun testitulos tulee tartuntaviranomaisen tietoon.

Kotitestillä todetut tartunnat eivät ole tulleet tartuntatautiviranomaisten tietoon lainkaan.

– Epidemian hillitseminen tällä työkalulla ei enää ole vaikuttavaa, Paananen sanoo.

– Nämä (eristyspäätökset) ovat olleet myös merkittävä rasite terveydenhuollolle. Meillä on edelleenkin huomattava määrä eristyspäätöksiä jonossa.

Positiivisen testituloksen saaneita ohjeistetaan edelleen toimimaan niin, ettei jatkotartuntoja pääsisi syntymään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan koronavirustautiin sopivia oireita saaneiden tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Koronavirukselle altistuneiden virallisista karanteeneista Espoo luopui jo aiemmin.

Kaksi koronarokotetta on saanut 85 prosenttia ja kolme koronarokotetta 46,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä espoolaisista.

– Olemme vuodenvaihteen jälkeen pystyneet rokottamaan nopeammin kuin muut isot kaupungit. Rokotukset ovat edenneet suhteellisen hyvin, Paananen kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut