Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä se poliitikkojen himmeli nyt on: Nämä 12 elintä linjaavat pian, millaista hoitoa sinä saat

Sote- ja pelastustoimiasioiden siirtyessä kunnilta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa tarvitaan palveluita ohjaamaan sekä uutta hallintoa että uusi poliittinen luottamuselinjärjestelmä.

Hyvinvointialueen valmistelutyötä valvova, poliitikoista koostuva seurantaryhmä julkaisi maanantaina ehdotuksensa siitä, miten poliitikkojen luottamuselimet rakennetaan.

Jokaiselle Suomen 21 hyvinvointialueelle tulee lakisääteisiä luottamuselimiä. Niitä ovat aluevaltuusto ja aluehallitus, tarkastuslautakunta, aluevaalilautakunta, nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto sekä vanhusneuvosto.

Lisäksi kaksikielisillä hyvinvointialueilla on kansalliskielilautakunta.

Näiden lakisääteisten elinten lisäksi Länsi-Uudellemaalle ehdotetaan perustettavaksi useita lautakuntia/jaostoja.

Länsi-Uudellamaalla lautakunnissa on pääsääntöisesti 13 jäsentä ja heidän varajäsenensä. Poikkeuksen muodostavat aluevaalilautakunta, jossa jäseniä on 5 sekä yksilöasioiden jaosto, jossa jäseniä on 9.

Seurantaryhmä kertoo maanantaina julkaistussa tiedotteessa, että ei-lakisääteisiä lautakuntia ja jaostoja tarvitaan useisiin eri tehtäviin.

Tiedotteen mukaan palvelut ja resurssit -lautakunta/jaosto käsittelee esimerkiksi "palvelujen saatavuutta, palveluketjujen ja -kokonaisuuksien yhteensovittamista, hankinta- ja tuotantotapoja, henkilöstön saatavuutta ja investointien valmistelua".

Valmius ja turvallisuus -lautakunnan/jaoston tehtävänä on "käsitellä pelastustoimen ohjausta, valmiussuunnittelua ja turvallisuusasioita".

Yksilöasioiden jaoston vastuuseen kuuluu käsitellä muun muassa "yksilöä ja perhettä koskevat sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevat asiat sekä viranhaltijapäätöksistä tehdyt oikaisuvaatimukset ja päättää henkilön tahdosta riippumattomasta huollosta, hoidosta tai muista laissa säädetyistä toimenpiteistä".

Lopuksi aluevaltuuston neuvottelutoimikunnan "tavoitteena on sovittaa valtuustoryhmien näkemyksiä aluevaltuustoon valmisteilla olevien asioiden osalta ja sen lisäksi tukea aluehallitusta ja seurata erityisesti siirtymäkauden aikana seuraavien tavoitteiden toteutumista ja kehittämistä".

Tavoitteena on "hyvä palveluiden saatavuus ja laatutaso, aktiivinen lähidemokratia ja alueellinen edustavuus, alueellinen yhdenvertaisuus, näkyvät ja toimivat yhteistyörakenteet sekä henkilöstön turvallisen siirtymän toteutuminen".

Luottamuselinrakenteesta päättää lopullisesti 79-jäseninen aluevaltuusto, joka valittiin sunnuntaina pidetyissä vaaleissa.

Maanantaina työnsä päättäneen seurantaryhmän puheenjohtajana toiminut Henrik Vuornos (kok.) sanoo, että ryhmän esitys uudesta luottamuselinrakenteesta tehtiin yksimielisesti.

Tämän rakenteen pohjalta poliitikot pääsevät neuvottelemaan puolueiden välisestä paikkajaosta.

– Tavoitteena on, että ensimmäisessä valtuustossa valitaan luottamushenkilöt tehtäviinsä, Vuornos kertoo tiedotteessa.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon ensimmäinen kokous on 7. maaliskuuta.

Poliittisessa seurantaryhmässä ovat olleet edustettuina kaikkien tulevan hyvinvointialueen kuntien keskeiset johtavat poliitikot.