Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin voittajat ja häviäjät kommentoivat aluevaalitulosta – "Ei varmaankaan kovin paljon keskustella terveyskeskusten paikoista"

Aluevaalit: Kokoomus sai Länsi-Uudellamaalla kaksi kertaa enemmän valtuutettuja kuin toiseksi suurin puolue SDP. Myös RKP menestyi hyvin, vaikka tavoitteena ollut kakkospaikka lipesi.

Kokoomus on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vaaleissa omissa lukemissaan, sillä puolue sai 79 aluevaltuustopaikasta 27. Ero muihin on suuri: SDP sai 13 aluevaltuutettua ja RKP kolmanneksi suurimpana ryhmänä 12 valtuutettua.

Millä tahansa mittarilla mitattuna kokoomuksen tulos on läntisellä Uudellamaalla erinomainen. Espoossa puolue sai 40,7 prosentin kannatuksen.

– Aloimme kuntavaalien jälkeen nostaa rimaa ja haaveilla, että kokoomus olisi Länsi-Uudellamaalla vähintään tuplasti isompi kuin vaalien kakkonen, ja se toteutui. Onnistuimme ehdokasasettelussa erinomaisesti, kokoomuksen Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Janne Pesonen iloitsee.

Kokoomuksen näkökulma on talouden kantokyvyn huomioivassa toiminnassa.

– Monet hyvinvointialueen palveluista ovat lakisääteisiä. Ensimmäisinä vuosina ei varmaankaan kovin paljon keskustella terveyskeskusten paikoista.

Heti alkajaisiksi eteen tuleva kysymys on Pesosen mukaan se, onko palvelujen siirto hyvinvointialueen tehtäväksi vuoden 2023 alusta realistista.

Uudenmaan sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Jouni Gustafsson on tyytyväinen, koska puolue saavutti tavoitteeksi asetetun kakkossijan.

– Teimme asiapitoisen kampanjan juuri niillä asioilla, joista aluevaltuusto päättää.

Gustafssonin mukaan melko alhainen äänestysprosentti on perinteisesti hyödyttänyt kokoomusta, koska heidän kannattajansa käyvät varmimmin äänestämässä.

Gustafsson iloitsee siitä, että SDP:n ryhmään tuli valittua sekä konkareita että uusia päättäjiä. Puolueen ääniharava Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella oli kansanedustaja Maria Guzenina ja valituksi tuli myös espoolainen sairaanhoitaja ja diplomi-insinööri Aino Laine, joka ei ole ennen ollut ehdokkaana missään vaaleissa.

SDP:n aluevaltuustoryhmä järjestäytyy ensi viikonloppuna. Gustafssonin mukaan ryhmä on valmis tekemään yhteistyötä kaikkien puolueiden kanssa.

– Sote-uudistusta on tehty kuin Iisakin kirkkoa, mutta nyt se työ vasta alkaa. Ensimmäisen vuoden aikana pitää luoda rakenteet ja hallinto.

– Olen erittäin tyytyväinen RKP:n tulokseen Länsi-Uudellamaalla. Kannatuksemme kasvoi kuntavaaleista ja tuloksemme ylitti ennusteet, Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Jenny Vilén iloitsee.

RKP oli lähellä saavuttaa tavoitteensa olla Länsi-Uudenmaan toiseksi suurin puolue ja Vilénin mukaan tuloslaskenta olikin jännittävää seurattavaa. – Voimme olla erittäin tyytyväisiä 12 paikkaan ja kolmanneksi suurimman puolueen tittelistä. Ehdokkaamme ja kaikki kampanjaan osallistuneet ovat tehneet loistavaa työtä.

Äänestysprosentti oli RKP:lle pettymys.

– Olisin toivonut että äänestysprosentti olisi ollut yli 50. Nyt siihen ei päästy, mutta aika lähelle kuitenkin. Joissain kunnissa äänestys oli vilkkaampaa, esimerkiksi Kauniaisissa ja Inkoossa. Uudet vaalit, sääolosuhteet ja koronatilanne varmasti vaikuttivat äänestysaktiivisuuteen, Vilén miettii.

Vihreille aluevaalien tulos on iso pettymys. Kannatus laski selkeästi kuntavaalien tulokseen verrattuna ja suunta oli sama sekä Länsi-Uudellamaalla että koko maassa.

– Tulos ei ollut odotusten mukainen, toiminnanjohtaja Oskari Sundström sanoo.

Vihreät aikovat pitää palautetilaisuuksia, joissa vaalitulos käydään läpi piirissä että paikallisyhdistyksissä.

– Kyseessä oli uudet vaalit ja ne tulivat nopeasti kuntavaalien jälkeen. Ihmiset eivät ehtineet sisäistää, mistä näissä vaaleissa on kyse. Katsomme, mitä voimme oppia tästä ja suuntaamme katseet eteenpäin eduskuntavaaleihin.

Perussuomalaisten piirihallituksen puheenjohtaja Jari Immonen myöntää olevansa pettynyt sekä valtakunnalliseen että Uudenmaan tulokseen.

– Odotin perussuomalaisille vähintään 13,5 prosentin kannatusta koko maassa. Nyt se jäi 11,1 prosenttiin.

Länsi-Uudellamaalla perussuomalaiset saivat kuusi aluevaltuutettua.

– Kansalaisille ei avautunut, mistä näissä vaaleissa äänestetään eivätkä vaalit siksi kiinnostaneet. Myös vaalien ajankohta oli huono ja taustalla oli korona.

Immonen kiittää kenttäväkeä, joka kaikesta huolimatta jaksoi kampanjoida.

– Valituilla on iso työ saada hyvinvointialueet toimimaan niin, että säästöjä saadaan aikaan. Yksi iso kysymys toimivan it-järjestelmän rakentaminen. Se tulee kalliiksi.

Puolueessa aiotaan suunnata katseet saman tien edustakuntavaaleihin, jotka ovat jo vuoden kuluttua.