Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies ei päässyt äänestämään Espoossa – "Kertoivat, ettei ole riittävästi henkilökuntaa"

Espoolaiselta äänestäjältä jäi aluevaaleissa ääni antamatta Haukilahden äänestyspaikalla sunnuntaina.

Koronaan sairastuneiden piti pystyä äänestämään vaalipäivänä ulkona äänestyspaikkansa läheisyydessä esimerkiksi autosta käsin.

Mies meni aamupäivällä äänestyspaikalle, muttei löytänyt ovelta informaatiota karanteenissa tai eristyksessä oleville. Neljän aikaan hän meni uudelleen äänestyspaikalle ja löysi ovesta puhelinnumeron, johon soittaa.

–  He kertoivat, ettei heillä ole riittävästi henkilökuntaa, jolla voisivat asian järjestää. Virkailija pyysi tulemaan uudestaan kello 19.45, jolloin he voisivat järjestää äänestämisen ulkona, hän kertoo sähköpostitse.

– Emme lähteneet kolmatta kertaa enää äänestyspaikalle ja äänestys jäi osaltamme tällä kertaa väliin.

Espoon keskusvaalilautakunnan sihteeri Risto Pirkanniemi kertoo, että ulkoäänestys sujui Espoossa pääosin hyvin, mutta ulkoäänestämisen järjestämisessä on ilmennyt joitain yksittäisiä hankaluuksia.

Kaikkien äänestyspaikkojen lähellä olisi pitänyt olla ulkoäänestyskäytännöstä kertova juliste puhelinnumeroineen. Näin ei kuitenkaan kaikkialla ollut.

– Sellaista soittoa ei ole tullut, että en päässyt lainkaan äänestämään, Pirkanniemi sanoo.

Vaalivirkailijoiden määrä on kuitenkin saattanut viivästyttää äänestystä.

– Ulkoäänestyksen toimittamiseen tarvittiin kolme vaaliviranomaista ja avustaja. Sisällä äänestys vei ehkä minuutin, mutta ulkona 10 minuuttia. Jos sisällä on ollut jonoa, olisi sisätiloissa äänestäminen pitänyt keskeyttää, Pirkanniemi sanoo.

Vielä maanantaina aamupäivällä ei ollut tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni espoolainen antoi äänensä koronan vuoksi ulkona.

Pirkanniemi kertoo, että ulkoäänestyksiin liittyen tuli arviolta 50 puhelinsoittoa.

Espoo järjesti koronaoireisille sekä karanteeniin ja -eristykseen asetetuille mahdollisuuden myös ennakkoäänestämiseen. Drive in -äänestyksessä Dipolissa annettiin ennakkoäänestysaikana noin 600 ääntä.

– Oli poikkeuksellista, että koronakaranteenissa pääsi äänestämään, Pirkanniemi sanoo.