Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjä Anja Huovinen menetti elantonsa ja Marko Turkia satoja asiakkaita koronarajoituksen takia – "Tämä on poliittista peliä"

Korona: Rajoitukset veivät Anja Huovisen tulot ja osan eläkesäästöistä. Marko Turkialla on niskassaan uuden kuntosalin investoinnit ja laitteiden liisausmaksut pyörivät

Surullinen, vihainen, pettynyt, katkera. Joogayrittäjänä toimivan espoolaisen Anja Huovisen tunteet ovat viime päivinä ja kuukausina kulkeneet vuoristorataa. Syynä ovat jatkuvat koronarajoitukset, jotka vieneet Huoviselta työn ja toimeentulon ja melkein terveydenkin.

Kahden koronavuoden aikana Huovinen on sulkenut joogasalinsa kahteen kertaan. Hän on opetellut uusia taitoja ja käynyt läpi digiyrittäjäkoulutuksen, eroseminaarin ohjaajakoulutuksen ja matkailualan koulutuksia.

Itkua ja valvottuja öitä on riittänyt, kävelykilometrejä Kössi-koiran kanssa on kertynyt satoja, ellei tuhat.

– Olen hyvinvointiyrittäjä. Kerron asiakkaille, että pitää ajatella positiivisesti. Opetan muille, miten hallita stressiä joogan ja hengityksen avulla, mutta itse en enää osaa. Olen voinut todella huonosti ja käynyt burnoutin partaalla, Huovinen kertoo.

Huovinen saa pääasiallisen elantonsa joogayrityksestään, pieniä lisä-ansioita tulee Kauniaisten kansalaisopiston saksan kielen ja joogan tunneista.

Korona-aikana tulot ovat romahtaneet ja Huovinen on muun muassa joutunut luopumaan vakituisesta vuokratilasta. Verrattuna koronaa edeltävään aikaan Huovisen yrityksen liikevaihto kutistui viime kevään ensimmäisellä vuosineljänneksellä 65 prosenttia, tänä vuonna pudotus tulee olemaan vielä suurempi.

Miksi terve ihminen ei saa käydä joogatunnilla?"

Viime keväänä hän haki ja sai korvauksia TE-toimistosta, tänä vuonna korvauksia ei enää saanut.

– Kun kysyin asiaa, minulle sanottiin, että tukiohjelma on lopetettu. Korvaukset olivat pieniä, mutta toki parempi kun ei mitään. Tällä hetkellä en saa tuloja mistään. Minulla on kaksi lasta, ja olen joutunut käyttämään eläkettä varten säästämiäni rahoja, Huovinen kertoo.

Huovinen sanoo, että moni liikunta-alalla on katkera tilanteesta.  

– Työtä ei saa tehdä, eikä korvauksia saa mistään. On epäreilua, että juuri liikunta-alaa kohdellaan näin. Johtuuko se siitä, että meillä ei ole samanlaista vahvaa lobbaajaa kuin esimerkiksi (matkailu- ja ravintola-alan) Mara, Huovinen kysyy.

Viime syksyä Huovinen kuvaa ihanaksi. Tunnit Laaksolahden monitoimitalolla täyttyivät, Huovinen veti ensimmäisen eroryhmänsä ja järjesti ensimmäiset joogaretriittinsä. Kansanopiston saksan ryhmiä pystyi pitämään lähiopetuksena.

Sitten tuli omikron ja liikuntatilat suljettiin jälleen.

Huovinen pitää rajoituksia epäoikeudenmukaisina ja jopa vahingollisina.

– Osassa maata liikuntapaikat voivat olla auki. Miksi ei voi rajata vaikka 10 hengen ryhmiin? Miksi terve ihminen ei saa käydä joogassa? Itse koen, että jatkuva liikunnan rajoittaminen voi olla jopa vaarallisempaa kuin lievä omikron, josta voi parantua muutamassa päivässä. Kuinka kauan kestää parantua vaikkapa masennuksesta ja sydän- ja verisuonitaudeista?

Pandemian pitkittymisen Huovinen kokee erityisen raskaana.

– On henkisesti raskasta joutua koko ajan miettimään, mistä saa elantonsa ja pitääkö vaihtaa ammattia, vai mitä pitäisi tehdä. Minulla on kaksi yliopistotutkintoa, mutta olen valinnut joogan, koska rakastan sitä ja ihmisten kanssa olemista ja normaalitilanteessa se on tuonut minulle elannon. Nyt en tiedä, mitä tehdä. Entiselle alallekin on varmasti vaikea päästä takaisin, koska en ole tehnyt niitä töitä 20 vuoteen, Huovinen pohtii.

Uudenmaan liikunta- ja virkistystiloja koskeva sulkupäätös on tällä hetkellä voimassa 7. helmikuuta saakka ja sisätilojen yleisötilaisuudet kieltävä päätös 31. tammikuuta asti.

Pk-seudun koronatyöryhmä suositti tiistaina 25. tammikuuta rajoitusten lieventämistä 1. helmikuuta alkaen muun muassa kuntosalien ja ryhmäliikuntatilojen osalta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto avi arvioi, että uusia rajoituspäätöksiä Uudellemaalle tehtäisiin maanantaina 31. tammikuuta.

– Ihanaa, jos sulku puretaan aiemmin. Näiden kokemusten jälkeen pelko siitä, että uusia rajoituksia voi tulla milloin vain, istuu kuitenkin syvässä, Huovinen sanoo.