Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tehohoitoon joutuvien koronapotilaiden määrä romahti – Omikronaalto alkaa taittua, sanoo STM:n johtava asiantuntia

Tehohoitoon koronan vuoksi joutuneiden määrä on viimeisen viikon aikana selvästi vähentynyt. Uusien tapausten määrä putosi puoleen siitä, missä se on ollut, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Kuitenkin neljäsosa Suomen tehohoitopotilaista on hoidossa koronataudin takia. Erikoissairaanhoidossa vuodeosastoilla olevista koronapotilaista arviolta noin joka neljäs oli sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. Teho-osastojen koronapotilaista heitä oli 17 prosenttia.

Suomessa todettiin viime viikon aikana arviolta 52 000 uutta koronavirustapausta. Se on noin 5 000 vähemmän kuin edellisen viikon aikana.

Voipio-Pulkki huomauttaa, että luvussa ovat vain ne, jotka on todennettu virallisella koronatestillä.

– Kaikkien koronatoimien vaikutus alkaa näkyä ja omikronaalto alkaa pikkuhiljaa taittua. Tartuntapaine jatkuu silti Suomessa huipputasolla ja alueellisessa tilanteessa on vaihtelua. Osalla pahin huippu on jo ehkä saavutettu, osassa joudutaan olemaan vielä varpaillaan, sanoo Voipio-Pulkki.

STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaisuudessa myös THL:n ylilääkäri Otto Helve arvioi, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pahin tilanne saattaa olla jo ohi.

– Suomessa testeissä ilmaantuvuusluku on laskenut eikä positiivisten osuus ole noussut.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 26. tammikuuta mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 894. Viimeisten kahden viikon aikana ilmoitettiin yhteensä 206 menehtynyttä.

– Menehtyneitä on nyt enemmän kuin on ollut aiemmin. He ovat olleet iäkkäämpiä kuin aikaisemmin, sanoo Helve.